Udělením ceny NG 333 obhajuje Knížák kriminalizované umělce

Zdroj: MfDnes (10.12.2007)

Národní galerie v Praze založila novou cenu pro mladé umělce, která doplňuje existující a rovněž věkově omezenou Cenu Jindřicha Chalupeckého. Jmenuje se NG 333 a odměnou je zakoupení díla do sbírek Národní galerie za 333 tisíc korun. První cenu získala skupina mladých umělců s dvojznačným názvem Ztohoven.

Skupina vznikla v roce 2002 a jejich první akcí bylo překrytí neonového srdce Jiřího Davida nad Pražským Hradem. Naposledy na sebe upozornili letos v červnu. Vstoupili do ranního pořadu České televize Panorama, který nabízí záběry aktuálního počasí v různých koutech České republiky, napojili se na jednu z kamer a odvysílali jejím prostřednictvím záběr přírody se simulací atomového výbuchu.

"Dne 17.06.2007 napadla /naše skupina/ mediální prostor, prostor televize. Narušila ho, zpochybnila jeho pravdivost, uvěřitelnost. Upozornila na možnou záměnu mediálního obrazu světa za svět jako takový, reálný," napsali umělci na svých internetových stránkách. Odborná komise přiřkla tomuto činu cenu za umělecké dílo.

"Tato skupina se angažuje v sociálním prostoru, nezabývá se nějakými privatissimy, ale reflektuje věci, které ovlivňují životy nás všech. A taková reflexe bývá často pro okolí nebezpečná, problematická a nese s sebou samozřejmě i velké riziko," vysvětlil Dalibor Pokorný, ředitel Moravské galerie v Brně, který byl členem komise. Podle něj je akce umělců plnohodnotným uměleckým dílem: "Pokud máme problémy s tím, že se nejedná o malbu nebo o klasickou sochu, tak je to způsobeno pouze nedostatkem informací. A taky velmi dlouhou totalitní minulostí téhle společnosti, která se běžne nesetkávala se současným uměním."

Skupina Ztohoven zůstává v anonymitě a nechce svůj čin ani získání ceny komentovat. Její jádro tvoří asi pět studentů či absolventů pražských výtvarných škol, na něž se nabalují desítky dalších spolupracovníků. Vyplývá to z vyjádření, které publikoval výtvarník Roman Týc, považovaný za zakladatele sdružení, v časopisu Reflex. Projekt Mediální realita skupiny Ztohoven devítičlenná soutěžní porota ocenila jednomyslně. Naopak policejní vyšetřovatel, který se zabýval trestním oznámením České televize, umělce obžaloval a spis předal Státnímu zastupitelství.

"Policie podala návrh na obžalobu sedmi osob. Tři osoby jsou obviněny z trestného činu šíření poplašné zprávy a čtyři z pokusu o šíření poplašné zprávy. V případě prokázání viny jim hrozí trest v prvním případě odnětí svobody až na tři léta nebo peněžitý trest, v druhém případě odnětí svobody na jeden rok nebo peněžitý trest,"

uvedla mluvčí policie východočeského kraje Libuše Holá. Podle vyjádření zástupců Ztohoven pro Radio Praha by finanční prostředky od Národní galerie mohly být použity mj. i na úhradu nákladů vzniklých trestním stíháním. Ředitel Národní galerie Milan Knížák při předávání ceny řekl, že ocenění je obhajobou nepravedlivě kriminalizovaného činu a pokusem dát akci alespoň uměleckou a morální legitimitu.