Unikátní kaple i opravená modlitebna. Pražský hřbitov bláznů po letech chátrání čeká revitalizace

Kaple na hřbitově bláznů

Patří mezi nejtajemnější místa Prahy. Takzvaný hřbitov bláznů, který původně patřil bohnické psychiatrické léčebně, a byli zde pohřbíváni zesnulí choromyslní, dlouhá léta chátral. Nyní městská část Praha 8 představila citlivou revitalizaci místa. Její součástí je oprava mohyly, modlitebny nebo cest. Znovu se na hřbitově pohřbívat nebude.

„Navržená rekonstrukce zachová jedinečný genius loci hřbitova a zároveň jej důstojně a citlivě dotvoří. Podmínkou, abychom mohli toto úžasné pietní místo kultivovat, byl převod hřbitova na Městskou část Praha 8. To se po deseti letech velkého úsilí podařilo,“ konstatoval místostarosta Prahy 8 Jíří Vítek (Patrioti) na webu městské části.

Autorem architektonické studie je ateliér OHA architects. A podle místostarosty pro územní rozvoj Radomíra Nepila (ANO) je návrh odvážný. „Počítá s kaplí s otevřenou střechou z rezavějící oceli symbolizující trnovou korunu a prostorem pro výstavu o pohnuté historii bohnického hřbitova, zároveň ale nestrhává pozornost a do tohoto magického místa až neuvěřitelně zapadá a umocňuje přitažlivou a ponurou atmosféru hřbitova,“ popsal návrh Nepil.

Architekt Ondřej Hronek vysvětlil, že navržené urbanistické řešení celého areálu vychází z jeho historie a zároveň reaguje na stávající stav a plánovanou formu jeho užívání jako čistě pietního místa.

„Účelem tohoto řešení je zachování silného genia loci daného místa, a proto jsou zásahy minimální zaměřující se na obnovu tří hlavních dominant kaple, mohyly a kříže. Na základě historických plánů se obnoví část cest, které zároveň spojí tyto dominanty a zdůrazní původní koncept hřbitova. Celé řešení je pojato jako snadno udržovatelné. Úprava stávajících objektů klade důraz na odolnost vůči povětrnostním vlivům a proti vandalismu,“ nastínil

Rozpadající se kaple | Foto: Zdeňka Kuchyňová,  Radio Prague International

Hřbitovní kaple, ze které zbylo pouze torzo stěn, bude sanována proti další degradaci a budou dostavěny chybějící části obvodových zdí a štítů. Všechny stěny budou omítnuty, aby ochránily zdivo proti povětrnostním vlivům. Kaple bude mít ocelovou střechou z rezavějící oceli, která bude symbolizovat trnovou korunu. Uvnitř bude zřízena stálá expozice o historii hřbitova a mnoha legendách spojených s tímto místem.

„Když jsem se poprvé setkal s návrhem na revitalizaci a záchranu naší kapličky, okamžitě mě oslovila ta hloubka a význam, které tento projekt přináší. Je to příběh bolesti, smutku, utrpení, ale zároveň i naděje a víry, vše vyjádřené prostřednictvím rzi a trnové koruny, která obepíná v návrhu kapličku. Přesně tohle ztělesňuje zapomnění, ale zároveň i naději a víru, které jsou tak důležité pro zachování génia loci, ducha místa,“ uvedl místostarosta Prahy 8 Jiří Vítek.

Kulisa filmu Amadeus

Psychiatrická nemocnice v Bohnicích patřila v první polovině 20. století k největším zařízením svého druhu v Evropě. Choromyslní pacienti tam v rámci terapie obdělávali místní pole, pěstovali zeleninu, sklízeli ovoce, pracovali v dílnách, v kuchyni, prádelně či při úklidu a také vyráběli rakve. V areálu měli i divadlo, kostel a ústavní hřbitov.

Ten byl vysvěcen 12. září 1909 a jako první tam byl pohřbený jedenáctiletý František Janovský, ústavní chovanec postižený hydrocefalem (vodnatelnost mozku), který zemřel na tuberkulózu.  Na hřbitově byli kromě pacientů pochováni i jejich ošetřovatelé, řádové sestry, místní dělníci i úředníci  nebo italští vojáci, kteří zemřeli při tyfové epidemii v nedalekém zajateckém táboře v roce 1916.

Celkem bylo na hřbitově za šest desítek let pochováno asi 4300 osob. Pohřbívat se tam přestalo spolu se zrušením ústavní duchovní správy a kostela v roce 1951, hřbitov pak byl od roku 1963 předán Pohřební službě hlavního města Prahy, která jej nevyužívala a nechala zpustnout. Zarostl náletovou zelení, břečťanem pnoucím se po stromech, zemi i pozůstatcích hrobů.

Jiří Vítek | Foto: YouTube / PrahaTV

Pro jeho pochmurnou atmosféru využil hřbitov i v roce 1984 režisér Miloš Forman jako kulisu pro oscarový film Amadeus, konkrétně pro scénu, kde Mozarta ukládají do hromadného hrobu. O pár let později vypálili místní kapličku vandalové a hřbitov začal sloužit jako skládka.

To se už dlouho pokouší změnit bohnický patriot Jiří Vítek – současný místostarosta Prahy 8.  „Nejprve sám, později s dalšími dobrovolníky vyvezli ze hřbitova okolo 35 tun odpadu a suti, odstranili náletové křoviny a zlikvidovali ohořelé trámy propadlé střechy kaple. O hřbitov se dál stará i jako místostarosta a pořádá zde komentované prohlídky,“ připomněla Praha 8 na svém webu.

13
50.138511918258
14.403757235080
default
50.138511918258
14.403757235080
Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: MČ Praha 8
klíčové slovo:
spustit audio