Union bance hrozí krach

foto: ČTK

Všechny pobočky ostravské Union banky zůstaly od pátečního rána uzavřeny, její bankomaty nefungují a v obchodech nelze platit jejími kartami. Další bance v Česku hrozí krach.

foto: ČTK
V Union bance má své peníze na čtvrt milionu lidí. Celková výše jejich vkladů dosahuje 20 miliard korun. Nový vlastník Union banky, italská společnost Invesmart, chtěl, aby jí stát v rámci restrukturalizace poskytl finanční pomoc ve výši 1 a půl miliardy korun. To ale ministr financí Bohuslav Sobotka odmítl. Jeho důvody vysvětluje mluvčí úřadu Jaroslav Dědič:

"Stát neměl záruky, že peníze neskončí v černé díře, banka neměla strategického investora, proto jsme se rozhodli státní pomoc neposkytnout."

foto: ČTK
O situaci v bance jednala hned po ránu na svém mimořádném zasedání vláda, která postoj ministerstva financí schválila. Schůze kabinetu se zúčastnil i guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Podle něj se Union banka kvůli nízké likviditě nachází v krizi a centrální banka chce zahájit řízení o odebrání její bankovní licence. O problémech Union banky ví však Česká národní banka podle svého mluvčího Josefa Řeřichy už od poloviny tohoto týdne.

"Union banka dne 19. února 1903 informovala Českou národní banku o tom, že by nemusela dostát své zákonné povinnosti udržovat trvale svoji platební schopnost. Další konzultace s Českou národní bankou vedla Union banka 20. února a po jednání s Českou národní bankou omezuje některé činnosti. Union banka svou současnou situaci řeší a svůj postup konzultuje s ČNB."

Podle předsedy rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Miroslava Kalouska je třeba prověřit, zda centrální banka v případě Union banky splnila svou kontrolní úlohu nad bankovním trhem. Lidovecký poslanec o tom má své pochybnosti:

foto: ČTK
"Pokud regulátor vykonával svou činnost stejně jako v IPB, pak si myslím, že zaslouží velkou kritiku."

Klienti Union banky přijali zprávu o uzavření jejích poboček zprvu s klidem. Převažuje však strach o vložené peníze, jak o tom svědčí situace například v Ostravě:

"Já nevím, co bude. Nikdo nic neví, tak já nevím. - Já tam mám schované peníze na daně. - Je to jedna banka za druhou. Přeci jenom jsou to úspory a na stáří každá koruna dobrá. A přijít o ně takovým způsobem je dost nestoudné. Víc k tomu nemám co říct."

Pokud by banka padla, mají klienti nárok na odškodnění. Jedná se o výplatu devadesáti procent vkladu, maximálně však 25 tisíc eur, tedy necelých 800 000 korun. Jak uvedl šéf společnosti Invesmart Paolo Catalfamo, italský vlastník chce o dalším osudu Union banky jednat s ministerstvem financí i s Českou národní bankou. Catalfamo věří, že licence Union bance nakonec odebrána nebude.