Uplynulo 25 let od prvního Prohlášení Charty 77

Prohlášení Charty 77

Přesně před 25 lety otiskly přední evropské listy první dokument Charty 77. Impulsem ke vzniku tohoto občanského sdružení bylo zveřejnění mezinárodních dokumentů o lidských právech, které v roce 1975 formálně přijala i čs. reprezentace. Do skutečné praxe je ale tehdejší komunistický režim neuvedl. Podrobněji Zdeňka Kuchyňová.

Den před prvním Prohlášením Charty se v tehdejším Rudém právu objevil zvláštní text, ve kterém bylo označení, které většina lidí slyšela poprvé - Charta 77. Místo diskuse se však rozjela nevídaná propagandistická kampaň, prozrazující, jak velkou nervozitu v tehdejší vládě prvních 242 signatářů vyvolalo. Rudé právo poté o Chartě informovalo jako o spolku "ztroskotanců a samozvanců", kteří za "mrzký žold" slouží imperialismu, militarismu a sionismu s cílem zničit a rozložit "tábor míru a socialismu". Lidé, kteří se k Chartě 77 hlásili, tvořili různorodou společnost - byli to spisovatelé, dramatici, bývalí komunisté, obyčejní dělníci. Prvními mluvčími se stali dramatik Václav Havel, filozof Josef Patočka a ministr zahraničí z roku 1968 Jiří Hájek. Podle jednoho ze signatářů - dnešního světícího biskupa pražského Václava Malého - patří Chartě docela jistě místo v moderních dějinách druhé poloviny dvacátého století.

"Teprve budoucnost ocení význam její práce, protože její zásluhou taky byl vlastně rozbit informační monopol, ze kterého komunistická vláda těžila. Byli jsme informačně i fyzicky izolováni od okolního světa a právě rozbití tohoto informačního monopolu bylo významným krokem vpřed, který nakonec vedl k uvolnění vrcholící v roce 1989."

nejvyšším představitelům republiky - a to prezident Václav Havel a předseda Senátu Petr Pithart. Nemalý počet skončil v diplomatických službách. Daniel Kroupa, Jan Ruml či Hana Marvanová stanuli v čele politických stran, Stanislav Devátý řídil tajnou policii. Mnozí chartisté stáli na opačných stranách politického spektra a dostali se do ostrých střetů - za všechny jmenujme Václava Bendu a Petra Uhla. Ten paradoxně pracuje v dnešním nástupci Rudého práva. A tak bychom mohli pokračovat. Přesto se podpis Charty 77 nestal automatickým poukazem k polistopadové kariéře, ani podpis anticharty dnes není žádný kádrový škraloup.