Ústavní soudci odpůrce Lisabonu nepotěšili

Foto: ČTK

Ochránce svrchovanosti České republiky z řad senátorů nepotěšil úterní verdikt Ústavního soudu, který jejich návrh na zrušení novel upravujících podmínky případného přenosu pravomocí na Evropskou unii odmítl. Novely souvisejí s Lisabonskou smlouvou, kterou by měl soud na návrh senátorů přezkoumat v samostatném řízení.

Foto: ČTK
Ústavní soud v úterý odmítl návrh skupiny senátorů na zrušení novely zákonů o jednacích řádech Poslanecké sněmovny a Senátu, která zavádí tzv. vázaný mandát. Ten má zabránit vládě předat určitou pravomoc do Bruselu bez toho, aby s tím souhlasily obě komory parlamentu. Skupina senátoru ale tuto úpravu považovala za nedostatečnou a chtěla, aby převod pravomocí na Evropskou unii parlament schvaloval nikoli prostou, ale ústavní většinou.

"Oni učinili dva návrhy. Jeden se týkal návrhu na přezkoumání souladu zákona s ústavním pořádkem, druhý se týkal návrhu na přezkoumání souladu Lisabonské smlouvy, mezinárodní smlouvy, s ústavním pořádkem. To jsou dvě samostatná řízení s jiným okruhem účastníků řízení, s jinými procesními režimy. Ta řízení nelze jednoduše spojovat. Tím, že o prvním návrhu bylo rozhodnuto, samozřejmě padá rozhodování o tom pozdějším návrhu na spojení obou řízení do jednoho. Soudci Ústavního soudu ten návrh skupiny senátorů samozřejmě projednali. Dospěli ovšem k závěru, že předestřená problematika vůbec nedosahuje ústavněprávní roviny, jinými slovy, že ten návrh je zjevně neopodstatněný. Proto ho mohli odmítnout bez ústního jednání usnesením," shrnul podstatu věci generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek.

Senátor ODS Jiří Oberfalzer, spoluautor stížnosti na novely, byl krokem Ústavního soudu zklamán:

"Já to mohu vnímat jedině jako porážku svrchovanosti České republiky."

Šéf ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny Marek Benda z ODS to ale vidí jinak:

"Je to porážka snahy stále všechny věci související s Lisabonem posílat na Ústavní soud."

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek soudí, že už samotný návrh skupiny senátorů byl zbytečný:

"Způsob, jakým my budeme například hlasovat o otázkách, které se týkají posunu pravomocí České republiky, to je prostě něco, co je v rukách parlamentu."

Premiér Jan Fischer vítá rozhodnutí Ústavního soudu, které podle jeho názoru Českou republiku přibližuje ratifikaci Lisabonské smlouvy:

"Rozhodnutí Ústavního soudu ve věci tzv. prvního podání skupiny senátorů vítám. Myslím si, že je to dalším významným krokem, který nás přibližuje k výsledku, tedy k ukončení ratifikačního procesu a k připojení podpisu prezidenta pod Lisabonskou smlouvu. Já jsem hluboce přesvědčen, že se nám ji podaří ratifikovat v České republice, a jsem přesvědčen, že se to povede do konce roku."

Ústavní stížnost senátorů na Lisabonskou smlouvu soudci řeší v samostatném řízení. Veřejné jednání by se mohlo konat do měsíce. Lisabonskou smlouvu v Česku schválily obě komory parlamentu. K dokončení ratifikace chybí už jen podpis prezidenta. Podle víkendového komentáře ministra pro Evropskou unii Štefana Füleho bude vláda evropské partnery přesvědčovat, že pro dokončení ratifikace smlouvy dělá, co může.