Ústí hodlá pokračovat v boji s opilci

Ministerstvo vnitra žádá, aby Ústí nad Labem zrušilo městskou vyhlášku, která zakazuje pití alkoholu na některých veřejných místech. Vyhláška je prý proti zákonu, který omezení pití alkoholu na veřejnosti umožňuje pouze při konání některých veřejných akcí. Ústí se ale nechce jen tak vzdát. Spor s ministerstvem vnitra tak nakonec asi bude řešit Ústavní soud. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Vyhlásit boj opilcům povalujícím se na chodníku a obtěžujícím okolí může připomínat donquijotský boj s větrnými mlýny. Přesvědčili se už o tom třeba v Mladé Boleslavi, Dobříši či v Chebu. Ústí nad Labem se do střetu s mantinely české legislativy dostalo už podruhé. Před třemi roky zrušil městskou vyhlášku zakazující pití alkoholu na veřejnosti Ústavní soud. Radnice tedy vypracovala novou. Ta platí už druhý týden na vybraných místech, například v blízkosti škol, supermarketů a zdravotnických zařízení. Lidem, kteří vyhlášku nerespektují, hrozí na místě pokuta až tisíc korun. Radnice přitom varuje, že sankcím tentokrát neuniknou ani sociálně slabí, kteří si myslí, že z nich pokuty nikdo nevymůže. A opilců prý skutečně ubylo. Ministerstvo vnitra ale tento týden vyzvalo město, aby vyhlášku zrušilo. Primátor Ústí nad Labem Jan Kubata s tímto verdiktem nesouhlasí.

"My jsme se řídili rozhodnutím Ústavního soudu. Nezakázali jsme požívání alkoholických nápojů plošně, ale vymezili jsme lokality, kde si to nepřejeme. Myslíme si, že jako samospráva na máme nárok říci: tady je naše základní škola, tady chodí děti a tady si nepřejeme, aby se na veřejnosti pily alkoholické nápoje. V těch samotných lokalitách jsou restaurační zařízení. Jsou tam zahrádky, kde si lidé mohou bez problémů jít dát pivo či panáka."

Podle primátora se nyní zastupitelé budou vyhláškou opět zabývat. Město ale zřejmě ministerstvu vnitra neustoupí.

"Rozhodně nebudu navrhovat zrušení vyhlášky. Očekávám, že samo ministerstvo vnitra navrhne Ústavnímu soudu, aby ji zrušil. Utkáme se u Ústavního soudu, kterému předložíme veškeré argumenty, proč se domníváme, že takový konkrétní zákaz v konkrétní lokalitě není v rozporu s Listinou ústavních práv a svobod."

Obce, které se snaží zatočit s opilci, častou poukazují na to, že existující zákon jim nedává mnoho možností. Obec může postihnout pouze prodej alkoholu a nikoli konzumaci. Spory se vedou také o pojem veřejně přístupná místa. Ústecký primátor považuje přístup ministerstva vnitra za necitlivý.

"Chtěl bych vidět pány úředníky ministerstva, kteří ten problém řeší, v situaci, kdy pod jejich okny je večerka a na veřejném prostranství jim močí opilí občané. Obce se prostě musí bránit. Pokud státní instituce nevykonávají svou činnost, tak občan, který bydlí ve městě, se zcela legitimně obrací na svého starostu a chce po něm, aby řešil problém, který ho trápí."

Vyhláška zakazující na vybraných místech konzumaci alkoholu zatím v Ústí nad Labem stále platí. Město i občané věří, že Ústavní soud jim tentokrát dá za pravdu.