V 27 volebních obvodech se konaly doplňovací volby do Senátu. Jak dopadly?

V horní parlamení komoře se volbami vyměňovala třetina senátorů. Narozdíl od voleb do krajských zastupitelstev probíhají doplňovací senátní volby dvoukolově. První kolo přineslo zklamání vládnoucím sociálním demokratům a radost čtyřkoalici, tedy křesťanským demokratům, Unii svobody, Občanské demokratické alianci a Demokratické unii, a také Občanské demokratické straně a komunistům.

V horní parlamení komoře se volbami vyměňovala třetina senátorů. Narozdíl od voleb do krajských zastupitelstev probíhají doplňovací senátní volby dvoukolově. První kolo přineslo zklamání vládnoucím sociálním demokratům a radost čtyřkoalici, tedy křesťanským demokratům, Unii svobody, Občanské demokratické alianci a Demokratické unii, a také Občanské demokratické straně a komunistům. Zatímco sociální demokracie bude po druhém kole voleb, které proběhnou za týden, moci počítat nejvýše s pěti senátory, čtyčkoalici postoupí 19 kandidátů. Navíc její kandidát, bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec, získal v prvním kole více než 50 procent hlasů a stal se tak senátorem už nyní.

Jeden ze šéfů čtyřkoalice, předseda Unie svobody Karel Kühnel tento úspěch komentoval slovy:

"Já si myslím, že to je jasná známka toho, že nezávislé osobnosti za čtyřkovalici mají podporu voličů právě do Senátu, to jest do té komory, která má bdít nad kvalitou české ústavnosti a české demokracie."

Poměrně nečekaného úspěchu dosáhli komunisté, jejíchž barvy bude v druhém kole voleb hájit osm kandidátů. Úspěšná byla i Občanská demokratická strana, když do druhého kola voliči vyslali 18 jejích kandidátů. Spolu se sociální demokracií tak mají teoretickou šanci dosáhnout opět ústavní většiny v Senátu, neboť by mohly získat až 22 hlasů. Oproti očekávání zaostali také nezávislí kandidáti, z nichž se do druhého kola voleb prosadili pouze dva.

V senátních volbách kandidovalo několik známých osobností. Jak se jim dařilo? O Josefu Zieleniecovi jsme se už zmínili. Do druhého kola také postoupil bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier, který kandidoval na Mladoboleslavsku za sociální demokracii jako nezávislý. Také současný šéf české diplomacie Jan Kavan bude za týden ve volebním osudí. Smůlu má naopak ministr obrany Vladimír Vetchý v Brně a šéf premiérových poradců Miroslav Šlouf - na Chrudimsku byl až čtvrtý a se Senátem se musí rozloučit. Předstihli ho nejen současný místopředseda Senátu Petr Pithart za čtyřkoalici a Petr Štěpánek z ODS, ale i komunista Milan Bičík. Zklamáním je výsledek prvního kola nepochybně i pro současnou předsedkyni Senátu Libuši Benešovou z ODS vzhledem k tomu, že na "svém" Benešovsku získala v prvním kole jen necelou čtvrtinu hlasů, kdežto její rivalka Helena Rögnerová ze čtyřkoalice téměř polovinu. A co na to sama Libuše Benešová?

"Myslím si, že výsledek je překvapivý, zvláště bych řekla v tom, kolik postupuje do druhého kola komunistických kandidátů do Senátu a jak málo postupuje do druhého kola sociálnědemokratických kandidátů. Očekávám, že ten souboj, který se odehraje teďka ve druhém kole, bude velmi vyrovnaný a bude záležet na účasti voličů."

A jak hodnotí výsledky voleb ve štábech parlamentních politických stran? U vládních sociálních demokratů není důvod k radosti a z neúspěchu zřejmě vyvodí příslušné závěry, včetně personálních. Ve čtyřkoalici naopak vládne velká spokojenost. Podle šéfa unionistů Karla Kühnela si čtyřkoalice dala za úkol získal v senátních volbách nadpoloviční většinu ze 27 uvolněných křesel:

"Myslím, že skutečnost, že jedno křeslo už náš kandidát získal - Josef Zieleniec a dalších 19 postoupilo do druhého kola, dává naději, že se tomuto cíli můžeme velmi přiblížit, snad ho i dosáhnout."

Spokojenost s výsledky prvního kola senátních voleb je také u Občanské demokratické strany. Přímo nadšení vládne u komunistů, což potvrdila místopředsedkyně této strany Zuzka Rujbrová:

"Samozřejmě jsme velmi spokojeni. Přiznám se, že mě počáteční prognózy, které se týkaly zejména senátních voleb trošku nevycházely s mým očekáváním a jsem ráda, že mé představy o tom, v kterých obvodech bychom mohli uspět, se nakonec potvrdily, ale co mě zaskočilo a velmi příjemně zaskočilo, je výrazný úspěch KSČM v hlavním městě Praze, kde jsme skončili i přes sociální demokracií obvykle na velmi slušném třetím místě a to pro Prahu znamená velmi mnoho."