V babyboxu se našlo už desáté odložené miminko

Chlapeček nalezený v popelnici minulý čtvrtek, foto: ČTK

Už desáté dítě se ocitlo v babyboxu. Holčička, o kterou se okamžitě postarali lékaři, měla větší štěstí, než odložený chlapeček. Toho našel bezdomovec v popelnici. Naštěstí přežil a také on zřejmě půjde do nové rodiny. Kolik je v Česku odložených dětí a jak se babyboxy osvědčily?

Foto: ČTK
Každý rok odloží matky na veřejných místech zhruba deset kojenců. Přežije jich polovina. Podle psychologů ženy k takovému jednání vede nezralost, náhlý psychický zkrat nebo choroba. Už více než dva roky mají šanci anonymně a beztrestně odložit dítě do tzv. babyboxů. Po uzavření dvířek se aktivují senzory, které okamžitě přivolají zdravotníky. Osoba, která dítě odložila, má dost času na odchod. V Česku funguje pět babyboxů - v Praze, Brně, Olomouci, Kadani a ve Zlíně. Šestý se otevře v pátek v Pelhřimově. Zakladatelem projektu je Ludvík Hess. I jeho překvapuje počet odložených dětí.

"Je to neuvěřitelné číslo. Když jsem před dvěma a půl roky otevíral první v Hloubětíně v Gyncentru, netušil jsem, že se tolik dětí odloží do babyboxu. Předpokládal jsem tak jedno dvě do roka, ale je jich skutečně hodně."

Speciální schránky tak zachránily život už deseti dětem. Matky se na ně někdy ptaly i po odložení. Ludvík Hess si například dopisoval s mámou nalezeného chlapečka v babyboxu v Praze. Další nechala spolu s holčičkou i balík jednorázových plen. Informovanost o babyboxech je dobrá, dá se říct, že o nich ví 9 žen z 10. Řada nemocnic se k nim zpočátku stavěla negativně, i proti úřadům je musel Ludvík Hess probojovat. Teď je situace jiná. Ideu podporuje skupina významných osobností z oblasti justice, podnikatelské sféry, medicíny a umění.

Chlapeček nalezený v popelnici minulý čtvrtek,  foto: ČTK
"V poslední době se zájem zvedl. Dokonce mě některé nemocnice oslovily samy. Je to nemocnice v Ústí nad Orlicí, v Mladé Boleslavi, v Sokolově, v Ostravě."

Jak se vám daří shánět prostředky na babyboxy a kolik by byl jejich ideální počet?

"Peníze na babyboxy jsou od šlechetných mecenášů a je problém je sehnat. Já jsem kdysi slíbil, že do konce života jich zřídím 21. Třeba se mi to podaří. Jestli je to ideální počet, to nevím, protože od matky, která je v tíživé sociální a psychické situaci lze těžko očekávat, že by cestovala byť jen několik desítek kilometrů k babyboxu."

Do babyboxu se nedostal například chlapeček, kterého našel minulý týden v igelitové tašce v popelnici bezdomovec. Chlapec byl extrémně podchlazený - lékaři mu naměřili teplotu 25 stupňů Celsia. Zarážející však je, že bezdomovec údajně žádal okolojdoucí lidi o možnost zatelefonovat si zhruba 20 minut. Chlapeček, kterému v nemocnici říkají Čtvrtek, podle dnu jeho nalezení, měl štěstí. Přežil a má dobrou šanci na brzkou adopci. Ne všechny děti, které odloží matky mimo babybox, mají takové štěstí.