V České republice platí od pátku zákaz dovozu hovězího masa

Připravila Kateřina Brezovská.

skot
Od pátku platí v České republice zákaz dovozu hovězího masa a výrobků z něj ze zemí, kde se vyskytly případy takzavné nemoci šílených krav - ve zkratce BSE. Po konzultacích s ministrem zemědělství Janem Fenclem tak rozhodla Státní veterinární správa. Oznámil to ve čtvrtek její mluvčí Josef Duben.

Jak dále mluvčí Josef Duben uvedl, ze strany Česka jde o opatření předběžné opatrnosti. Už před několika dny - 27. listopadu - zavedla Česká republika pro všechny členské země Evropské unie zákaz dovozu masokostní moučky. Po požití nekvalitně zpracované moučky se totiž skot může nemocí šílených krav nakazit. České masokostní moučky přitom podle odborníků nejsou nebezpečné. Potvrdil to i Josef Duben

Čtyřicet procent českých občanů si však myslí, že se nemoc šílených krav rozšíří také do České republiky. Pro třetinu Čechů je přitom hovězí maso podstatnou součástí jídelníčku. Řada lidí proto začíná uvažovat o jeho změně. Potvrzují to slova analytika Marka Tomáška ze Střediska empirických výzkumů.

Většina Čechů ale nemá přehled o původu prodávaného hovězího masa. Z průzkumu vyplynulo, že pouze čtvrtina dotázaných zná přesný původ konzumovaného masa.