V Českém centru v Paříži vzniklo České pop-up knihkupectví

Foto: archiv Velvyslanectví České republiky v Paříži

České centrum v Paříži otevřelo České pop-up knihkupectví. Najdete tu kompletní přehled francouzských překladů české literatury, které jsou v současnosti dostupné na francouzském knižním trhu.

Foto: archiv Velvyslanectví České republiky v Paříži
Foto: archiv Velvyslanectví České republiky v Paříži

Knihkupectví nabízí víc než stovku titulů. Nechybí romány od Karla Čapka, tituly od českých autorů žijících ve Francii ani knihy pro děti či komiksy. "Poprvé v historii bude v Paříži knihkupectví s kompletní nabídkou české literatury ve francouzštině," zdůraznil Jiří Hnilica, ředitel Českého centra v Paříži.

Veletrh byl zrušen, čeští autoři tu jsou alespoň virtálně

Letošní knižní březnový veletrh byl kvůli koronaviru zrušen. Česká literatura tu měla být po dvanáctileté pauze zastoupena stánkem s početnou literární delgací.

"Překlad české literatury je jednou z našich dlouhodobých priorit, a proto jsme se za této výjimečné situace rozhodli podpořit francouzské nakladatele, kteří se této oblasti věnují, a zároveň tímto způsobem alespoň virtuálně zajistit přítomnost českých autorů a autorek v Paříži skrze jejich díla," dodal Hnilica.

Najdete tu klasiky, současné autory i komiksy

Foto: archiv Velvyslanectví České republiky v Paříži

Zájemci v českém knihkupectví najdou například knihy od klasiků jako jsou Bohumil Hrabal, Jaroslav Hašek či Milan Kundera, přes autory ve Francii dobře známé jako Petr Král, Patrik Ouředník nebo Lenka Horňáková-Civade až po novinky ze současné české literatury.

Početně zastoupené jsou ilustrované dětské knihy a komiksy, a to jak klasické jako Dášenka nebo Maxipes Fík od Rudolfa Čechury a Jiřího Šalamouna, tak současné hity jako Alois Nebel nebo Zátopek, oba ztvárněné výtvarníkem Jaromírem 99.

"Česká ilustrace a knižní grafika jsou ve Francii vyhlášené,"řekl ČTK Gaëtan Akyüz z nakladatelství Casterman, které nedávno vydalo ve francouzském překladu komiksové album Drak nikdy nespí.