V Českém Krumlově vznikají nové šaty posledních Rožmberků

Foto: Barbora Kmentová

Dnes vás pozveme na výstavy Rožmberků, které mapují historii jednoho z nejvýznamnější českých šlechtických rodů. Doposud největší výstavu pánů z Růže najdete ve Valdštejnské jízdárně Pražského hradu. Slavný rod si připomínají i v Nových Hradech a České Krumlově. Tady najdete i nově ušité šaty posledních Rožmberků, což není vůbec lehkou záležitostí a práce trvá desítky hodin.

Sv. Pavel,  sv. Bartoloměj a sv. Apoštol z Lince,  foto: Barbora Kmentová
Výstava ve Valdštejnské jízdárně nese název: Rožmberkové, rod českých velmožů a jeho cesta dějinami. Nabídne návštěvníkům 600 rozličných uměleckých děl, dokumentů a artefaktů. Oproti všem zvyklostem má expozice dokonce dva kurátory, protože objem exponátů na natolik veliký, že by to jediný nezvládl. Jenom přípravy zabraly 16 měsíců.

Historii rodu s pěticípou růží ve znaku přiblíží desítky většinou sakrálních soch a sošek z pískovce nebo ze dřeva. Jednou z nejzajímavějších je nevelká soška sv. Bartoloměje, jež je zřejmě nejstarším vystaveným exponátem, který dokládá úroveň řezbářské práce před 700 lety. Výstava se věnuje i dědictví, které za sebou Rožmberkové zanechali, jako je třeba brnění, zbraně, nádobí, tapisérie, nábytek a především portréty. Jedním z unikátů je například obrovský posmrtný portrét Viléma z Rožmberka. Expozice se koná u příležitosti letošního roku Rožmberků. V listopadu totiž uplyne 400 let od smrti posledního mužského potomka tohoto rodu, Petra Voka.

Foto: Barbora Kmentová
Nově vyrobené šaty posledních Rožmberků pak najdete od 11. června na výstavě v Českém Krumlově. Tady už několik týdnů připravují dvě švadleny šaty Petra Voka, Viléma, Evy a Bohunky z Rožmberka. K nim se podařilo najít nejvíc dokumentace, uvedla Kateřina Slavíková z dílny a půjčovny divadelních kostýmů v Českém Krumlově.

"Proto padla volba na tyto kostýmy. Vzhledem k tomu, že to má být výstava o Rožmbercích, tak jsme volili poslední Rožmberky, nikoliv manželky Rožmberků. Neděláme přesné kopie těch kostýmů, ale jejich analogie. Kdybychom měli dělat kopie, tak by to bylo nazaplatitelné v podmínkách, v jakých se ty kostýmy vyrábí. Každopádně je to šité podle dobových předloh. Jsou k tomu používané věci, které jsou dochované v literatuře - střihy, krejčovské techniky a podobně."

Ušití jednoho kostýmu trvá několik desítek hodin. Část vzniká na šicích strojích, ale často musí švadleny Alena Vychopěňová a Hana Ambrůžková vzít do ruky jehlu a nit. Se šitím začaly na konci února a stihnout musí vše do konce května. Nesnadnou záležitostí bylo například pátrání po vhodných látkách.

"Třeba látka, kterou jsme sehnali na kostým Bohunky z Rožmberka. Kus látky, kterou jsme museli na kostým koupit, stál skoro 18 tisíc korun."

Určitě se liší i doplňky, kde jste je sehnali?

"Třeba potahované knoflíky podobně, to se dá vyrobit. Horší to bylo s knoflíky, které jsou spíše šperkem, což je právě na dámských kostýmech."

Jak dodala Kateřina Slavíková, ty se vyráběly na zakázku. Kostýmy jsou většinou ze sametu nebo ručně tkaného hedvábí. Obleky nebudou přesně odpovídat rozměrům Rožmberků, neboť je historici přesně neznají. Například šaty Bohunky nebudou tak široké, jelikož by se do prosklených skříní nevešly.

V Nových Hradech pak výstava připomene rožmberské sklářství, kamenictví, lázeňství a rybníkářství, ale také stavby, které vznikly za jejich panování. Například vývoj zdejšího hradu bude doplněn 3D animacemi.