V Českém Krumlově vzniklo hriště, které spojilo počítač s pohybem

Foto: www.smartus.com

V Českém Krumlově vzniklo první dětské hřiště, které spojuje hry na počítači s aktivním pohybem na čerstvém vzduchu. Město za něj zaplatilo 2 miliony 700 tisíc korun. Zájemci si tak mohou zahrát třeba hry, které si před tím naprogramovali. Ve střední Evropě se jedná o pilotní program, říká jeden z tvůrců hřiště František Bican. A proč si vybral právě Český Krumlov?

"Dlouhodobě s nimi spolupracujeme. Člověk, který má na starosti dětská hřiště, s námi byl na návštěvě v závodu ve Finsku, kde bylo toto pilotní hřiště asi před třemi lety postaveno. Moc se mu líbilo a od té doby spolupracujeme. Snažili jsme se, aby děti, které tráví hodně času u počítačů, se od toho počítače zvedly. Aby nejenom pasivně hrály, ale aktivně se na hřišti pohybovaly a plnily úkoly, které pro nich ten program nebo počítačová hra bude požadovat."

Existuje něco takového ve střední nebo ve východní Evropě?

"Je to středoevropský pilotní projekt. Ve východní Evropě je hřiště v rámci jednoho velkého parku v Rumunsku a podle mých informací bylo také vybudováno před pár týdny v Litvě. Ale ve střední Evropě je to pilotní projekt a máme primát."

Pro jak staré děti je hřiště ideální?

"Myslím si, že je to i pro děti předškolního věku. Jsou tam i hry, které se plní pomocí doplňování obrázků a další věci, které jsou schopny dělat i děti předškolního věku. Hlavně je však hřiště určeno pro děti školního věku, od 1. do 8. třídy."

Tento nový systém hraní vznikl ve Finsku a jak řekl František Bican, cílem je přimět děti, aby se hýbaly. Zájemci mohou hrát předem připravené hry nebo ty, které si sami naprogramovali. Jejich pohyb snímají speciální sloupky a podložka. Přes internet jsou navíc propojeni s hráči na dalších hřištích v zahraničí, takže mohou soutěžit i s nimi. Mají i možnost srovnání s výkony vrcholových sportovců. Podobných interaktivních hřišť pod širým nebem je v Evropě zhruba 40. Hřiště bylo ve zkušebním provozu a největší zájem byl dosud o strategické hry či různé testy reakcí, orientace nebo rychlosti.

"Nejvíc děti zaujaly hry, které v sobě spojují orientační běh s klasickým během. To znamená, že počítač jim určí trasu, kterou mají proběhnout, měří se jim čas a pak si můžou vzájemně porovnávat dosažené výsledky. Mají to rádi a pochopili to velice rychle."

Jak je hřiště velké?

"20 krát 12 metrů, nebo 20 krát 15. Hřiště jdou dělat v různých konfiguracích i daleko menší. Jdou dát třeba i do parku."

Chodí s dětmi na hřiště i rodiče?

"Hřiště je ve zkušením provozu a po slavnostním otevření ho hlavně využívá škola a děti po škole. Teď se začnou distribuovat karty a věříme, že si je pořídí i rodiny a budou tam pak chodit trávit volný čas. Je to i pro ně. A podle informací, které mám od kolegů hlavně ze západní Evropy, je to rodinami hodně využíváno."