Unikátní hřiště - sport a počítač jsou dohromady

Foto: Archiv nadace Nové Česko

Ve světě zabodovalo unikátní české hřiště. Designér Pavel Tuma přenesl počítače do přírody. Skloubil tak pohyb, hry i vědomosti. Projekt si na veletrhu hraček v Norimberku vysloužil dokonce nominaci na hlavní cenu mezi 2700 vystavovateli. Nikdo takový nápad ještě nezrealizoval. První počítačové hřiště by mohlo vyrůst už letos v Praze. Více prozradil Pavel Tuma v rozhovoru pro Radio Praha.

Pavel Tuma
"Trvalo nám dva roky, než jsme přišli na nápad, jak skloubit dohromady vzdělávací proces a sport. Představte si hřiště, které má velikost 36 na 18 metrů a vedle stojí 5D box, takový moderní kontejner, který má podobu zabořeného tabletu v trávě. V boxu jsou umístěné dotykové obrazovky a různé senzory na čich a hmat."

Kdo bude vymýšlet vědomostní otázky?

"Založili jsme nadaci, která se jmenuje Nové Česko a ta má za úkol dohlížet nad vzdělávacími projekty. Pro hřiště máme zvolených šest okruhů jako je třeba geografie, historie, přírodní vědy, zábava a všeobecný přehled. Děti odpovídají podobnou formou jako jsou zábavné kvízy."

Co na váš nápad říkají učitelé? Konzultovali jste ho s nimi?

Foto: Archiv nadace Nové Česko
"Ano, máme je v užším týmu. Nápad jsme trošku drželi pod pokličkou, ale máme tam pár učitelů tělocviku, dějepisu i jednoho školního inspektora. Myslím, že teď nastal čas při realizaci pilotního projektu na skutečné zapojení širšího týmu. Jsme otevřeni jakýmkoliv nápadům."

Doufáte, že se vám podaří dostat děti od počítačů z pokojíčků na hřiště, kde by měly počítače i pohyb?

"Ano, to je naše filosofie: nechme dětem jejich oblíbené počítače, nechme jim jejich facebook a twitter, ale pojďme šikovnou formou tyto počítače přenést do zelených parků. Nejenom rodiče, ale i tělocvikáři mají velký problém dostat děti do pohybu."

Jak budou do hřiště zapojeny sociální sítě?

Foto: Archiv nadace Nové Česko
"Uvedu jeden příklad. Učitel přijde na hřiště a může provést vědomostní test, který by jinak psal ve škole. Den před tím, si učitel zaregistruje 18 otázek, na které chce, aby mu jeho studenti odpověděli. Druhý den řekne: tak žáci, venku je pěkně, půjdeme na hřiště a provedeme vědomostní sport. Mohou hrát třeba proti sobě. A než dojdou domů, tak mají na emailu výsledky, na facebooku spoustu fotek, jak hráli."

Vy jste svůj projekt představil na mezinárodním hračkářském veletrhu v Norimberku. S jakým jste se tam setkal ohlasem a kontaktovali vás nějací investoři?

Foto: Archiv nadace Nové Česko
"My jsme do Norimberku jeli s tím, že chceme mezinárodně představit myšlenku. Získali jsme značnou pozornost, což nás mile překvapilo. Chodili za námi investoři z celého světa. Největší zájem je ze zemí jako je Dánsko, Německo, Itálie, ale i Turecko, Rusko, Čína a Saúdská Arábie. Nicméně všichni hned chtějí vidět ten projekt. Trošku jsme museli tlumit jejich vášně s tím, že projekt teprve budeme stavět letos na jaře v Praze. Nicméně už teď je jasné, že jsme jakoby ťali do zlaté žíly."

Na kolik takové hřiště přijde?

Foto: Archiv nadace Nové Česko
"Samotné hřiště se skládá z devíti skal, které jsou poměrně velké. Skládá se z překážek, multimediálního boxu, speciálních povrchů. Hřiště je vizuálně velmi zajímavé. Celá částka je zhruba 8 miliónů korun včetně technologií, vědomostních testů, čipů a dalších moderních technologií. Odhaduji, že do měsíce bychom mohli zveřejnit i místo, kde bude projekt stát."

Čekáte u dětí úspěch a zájem?

"První zkušební testy nám proběhly na jednom policejním táboře. Tam jsme taky zkoušeli, zda najednou dokážeme dát třicet pět dětí na poměrně malé hřiště. Ač se to nezdá, 36 x 18 není žádný velký prostor, nicméně se nám to povedlo. Jsem o úspěchu přesvědčený. Na výstavě jsme zjistili, že prakticky do současné doby nikdo nespojil sport a vzdělávací proces, byť jsou tady různé snahy třeba finských výrobců. Pevně věříme, že dáme dohromady výjimečný projekt a ukážeme Evropě, že i u nás v Česku jsme schopni vymyslet zajímavé inovativní projekty."

U mikrofonu Radia Praha byl Pavel Tuma, autor myšlenky počítačového hřiště. Jak dodal, pokud jich bude víc, mohou mezi sebou být online propojené. Autoři se nebrání ani dalšímu rozvoji spojení vědomostí a pohybu. U hřiště může vzniknout třeba prodejna zdravých potravin nebo poradenská centra pro rodiče, jak bojovat s obezitou dětí.