V Česku je bez práce více než půl milionu lidí

Vývoj míry nezaměstnanosti v České republice od roku 1993 do roku 2003, graf: ČTK

Počet lidí bez práce překonal na konci prosince svůj historický rekord. V Česku nyní hledá práci 542 tisíc lidí. Toto číslo posunulo míru nezaměstnanosti až na 10,3 procenta. Špidlův kabinet přitom označil při svém vzniku snížení nezaměstnanosti jako svou prioritu. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Vývoj míry nezaměstnanosti v České republice od roku 1993 do roku 2003,  graf: ČTK
Podle ekonomů nedosáhla míra nezaměstnanosti zdaleka svého vrcholu. Během ledna by se měla dostat až na úroveň 10,7 procenta. Propouštění totiž avizovaly velké firmy a navíc v tomto období zanikají smlouvy na dobu určitou. Alarmující je především fakt, že ubývá i volných pracovních míst. O jedno se v průměru uchází 13,5 lidí. V Praze a okolí se nezaměstnanost drží na nízké úrovni kolem 4 procent. Jsou však okresy, kde se tato čísla pohybují kolem 20. Takovým příkladem je severočeský Most, kde nezaměstnanost překročila hranici 23 procent a bez práce je tu pětina lidí. Celý Nový Most byl totiž postaven víceméně jako ubytovna pro zaměstnance několika mamutích firem. Ještě na začátku 90-tých let jich třetina pracovala buď v dolech nebo v chemičce. Pokles těžby a změny v chemickém průmyslu znamenaly propuštění pro tisíce lidí. Jak uvedl Milan Hanzlík z mosteckého Úřadu práce, navíc přibývá nezaměstnaných i mezi kvalifikovanými lidmi.

"Dneska už máme asi 60 procent kvalifikované pracovní síly a ten menší díl je té nekvalifikované.

Jaká je na Úřadu práce situace po Novém roce? Most už patří dlouhou dobu k místům s vysokou nezaměstnaností, přibývají i teď v lednu další lidé bez práce?

V každém případě se v prosinci, protože jsme v prosinci zaznamenali nárůst, projevilo ukončení sezónních prací, veřejně prospěšných prací, dokonce se tady objevili i lidé, kteří ukončili samostatnou výdělečnou činnost, a začátkem tohoto měsíce to ještě pokračovalo.

Jak vypadá situace do budoucna? Vzniká tam nějaká firma nebo větší zaměstnavatel?

Něco tady vzniká, sice v takových počtech, které nestačí eliminovat ten vzrůstající propad, ale přesto jsme rádi, že se tady něco objevuje. Máme tady Nemak, řadu zahraničních investorů, u těch našich domácích to jde velice pomalu a velice těžce."

Zahraniční investoři vytvořili v Česku za deset let 71 tisíc pracovních míst. Nemohou však růst nezaměstnanosti zastavit. Problémem je i její struktura. Obtížně práci hledají především lidé nad padesát let, ženy a nekvalifikovaní. Na tento problém mnohdy narážejí i zahraniční firmy. Například na Děčínsku má každý druhý nezaměstnaný jen základní školu. A to je problém, neboť podniky se zahraničním majitelem požadují kromě kvalifikace i dobré jazykové znalosti. Potvrzuje to Marie Gutová z děčínského Úřadu práce.

"Starší věková kategorie je hodně velký problém, protože na to samozřejmě nebyli připraveni, a mladá generace má jazykovou vybavenost jakž takž, ale zase nemá praxi, což těm zaměstnavatelům taky nevyhovuje."

Ekonomy znepokojuje i fakt, že při rostoucí ekonomice roste zároveň i nezaměstnanost. Je to spojeno mimo jiné s tím, že zahraniční investice jsou poslední dobou spojeny hlavně s budováním technologických center, a zanikají tak místa pro nekvalifikovanou sílu. Snížit nezaměstnanost by podle analytiků pomohly nižší daně a odvody sociálního pojištění pro firmy a malé živnostníky. Právě ti často končí, neboť nezvládají zaplatit náklady za pracovní sílu. Česko se už výší své nezaměstnanosti dostává mezi nejhorší země v Evropě. S podobným problémem bojují například Španělsko, Německo či Francie.