V Chebu začala unikátní krajinná výstava

Až čtyři sta tisíc návštěvníků čekají organizátoři přeshraniční Krajinné výstavy Cheb - Marktredwitz, která začala minulý týden v západočeském Chebu. Výstavy zahradního umění a krajinotvorby mají v Německu letitou tradici, na české straně se však jedná o vůbec první expozici tohoto druhu. Podařilo se při ní odstranit ekologické zátěže a zrekultivovat i rozsáhlé území podél řeky Ohře. Jak vůbec celý projekt vznikl - na to se Milena Štráfeldová zeptala manažera Krajinné výstavy bez hranic Michala Pospíšila z chebské radnice:

"Bylo to město Marktredwitz, které je na německé straně pořádajícím městem, které nás oslovilo v letech 2000 - 2001, abychom se pokusili společně uspořádat první přeshraniční krajinnou výstavu na východ od Německa. Je to opravdu poprvé, kdy je projekt takového rozsahu u nás pořádán."

A jak tedy výstava v Chebu vypadá?

"My jsme se dlouhou dobu zabývali tím, kam bychom měli krajinnou výstavu umístit. Potom nás napadlo, že podél Ohře, v podhradí, by byl úplně ideální prostor. Z archivních fotografií víme, že již v minulosti byly podobné výstavy v Chebu organizovány."

To bylo nějaké neudržované území, které jste museli dát do pořádku?

"Dá se říct, že ten poválečný stav byl velmi špatný. Právě proto jsme zvolili krajinnou výstavu jako prostředek a nástroj pro revitalizaci tohoto území."

Co všechno výstava návštěvníkům nabídne?

"Nabízí pochopitelně areál hradu včetně hradních teras a vstupu do kasemat. Dále pak v Poohří centrální plochu, kde můžou najít záhony květin i tématické zahrady. Je to deset tématických zahrad evropských států. My jsme se soustředili především na zahrady západoevropské, na rozdíl od nás město Marktredwitz se zabývalo tématikou východních zemí. U nás to jsou anglická zahrádka, francouzská a holandská zahrádka našeho partnerského města. Najdeme zde bavorskou zahrádku bylinnou a jedna z takových dominantních je i španělská, irská a skandinávská zahrádka."

Když říkáte zahrádky, jak velké to jsou plochy?

"Jedná se většinou kolem sta nebo sto padesáti metrů čtverečních."

Krajinná výstava ale nejsou zřejmě jen tyto zahrádky. Na jaké ploše vůbec výstava probíhá?

"Pokud bychom sečetli celou plochu krajinné výstavy, jedná se zhruba o rozlohu 12,5 hektaru."

Jak dlouho jste to území dávali dohromady?

"Projekčně se připravovalo zhruba dva roky, ovšem realizace proběhla během minulého roku a až do otevření. Jsou zde některé detaily, které pochopitelně budeme doplňovat a obměňovat ještě během krajinné výstavy, ale to se děje i na německé straně i na jiných krajinných výstavách."

A jak vypadá ta výstava v Marktredwitz?

"Německá strana má podobně jako my téma vody a nivních luk, ovšem ve členitosti terénu je zcela rozdílná. My máme terén daleko členitější, je to dáno hradbami a bývalým obranným systémem města Chebu, na kterém celá krajinná výstava vznikla. Němci ji mají vyloženě na rovině."

A jaká bude budoucnost tohoto území?

"Chtěli bychom je zachovat jako v podstatě rekreační místo pro obyvatele města Chebu a jeho návštěvníky. Větší část výstavy bychom chtěli ponechat, to znamená infrastrukturu, cesty, mobiliář, osvětlení. To všechno by mělo v tomto území zůstat. A moje vize je taková, že bychom mohli podobné akce v menším měřítku pořádat v Chebu možná pravidelně v příštích letech."

Součástí Krajinné výstavy Cheb - Marktredwitz je i doprovodný kulturní program. Až do podzimu budou v Chebu téměř denně probíhat koncerty, divadelní představení i výstavy. Zahrají zde například Karel Plíhal, bratři Ebenové nebo Jiří Stivín, na chebském hradě bude uveden Kupec benátský a připraveny jsou i pohádky pro děti. Výstava potrvá do 24. září.