V interaktivním muzeu Techmánia se můžete na chvíli stát i špionem

Nová expozice Top Secret

Víte, že i fyzika může být zábavná. To dokazuje plzeňská Techmánia. Je to moderní interaktivní muzeum určené hlavně mladým - pomocí hry tu odhalí třeba matematický nebo fyzikální princip. Učení je postaveno na vlastním prožitku. Návštěvníci muzea se mohou dokonce v jednom z programů proměnit ve špiony.

Za pozoruhodným projektem stojí Západočeská univerzita a firma Škoda. Tahle neformální vzdělávací instituce letos vstupuje do druhého roku svého působení. Jak poznamenal ředitel Vlastimil Volák, v prvním roce přišlo 70 tisíc návštěvníků.

"Z toho bylo řádově 25 tisíc tvořeno školními skupinami ze základních a středních škol. Navíc jsme se stali absolutním vítězem ceny turistických cílů agentury CzechTourism a získali jsme i cenu Stavba roku."

Nová expozice Top Secret
Nová expozice muzea nese název Top Secret - tedy Přísně tajné. Návštěvníci se mohou proměnit na špióny. Zjistí třeba, jaké techniky se používají k proniknutí do soukromí. Budou zkoumat oblasti jako je špionáž, zabezpečení nebo kryptologie. O co je největší zájem?

"Určitě jsou to špionážní mise. Pokud máte ty správné znalosti z fyziky, matematiky a chemie, tak se vám může podařit obelstít třeba naši letištní kontrolu nebo se vám může podařit zašifrovat zprávu tak, že ji nikdo nerozluští. A nebo se můžete stát detektivem a poodhalit, kdo spáchal jaký trestný čin."

Nová expozice Top Secret
Během výstavy tak návštěvníci odhalují skryté kamery, poslouchají tajné konverzace, nebo odemknou zámek od bezpečnostního trezoru. Zatímco si hrají, nejen že experimentují se špionážními a policejními technikami, ale také se dozví něco o skutečném světě špionáže a technologických vymoženostech, které se pro ni využívají. Cílem netradiční výstavy je zvýšit zájem mladých o vědu a techniku díky exponátům s napínavým tématem. Nevědomky tak vstřebávají informace týkající se vědy a technologií. Pro každého je tu něco, poznamenal ředitel Vlastimil Volák.

Nová expozice Top Secret
"Celá ta naše expozice je koncipována tak, aby si každý něco našel. Pro někoho je zajímavá právě expozice Top Secret. Pro jiného Edutorium zaměřené na fyziku a nebo třeba expozice Má to háček, která je zaměřená na hračky a hlavolamy."

A nuda to určitě není. Například výstava Edutorium ukáže, co se děje ve vzduchoprázdnu, odvážní si sáhnou na 200 tisíc voltů nebo budou experimentovat se zvukem a barvami. Součástí muzea je i historická expozice firmy Škoda. Pro mnohé bude třeba překvapivá informace, že Škodovka vedle tanků vyráběla také kormidla pro zaoceánské lodě. Navíc si v muzeu můžete zahrát i na moderátora a zkusit jaké to je, když slyšíte vaši zpožděnou řeč.

Foto:www.techmania.cz