V jihlavské zoo pokračuje záhadný úhyn tučňáků

tucnaci.jpg
0:00
/
0:00

V jihlavské zoo zřejmě pokračuje podivný úhyn tučňáků. Před lety zde z nevysvětlitelných příčin uhynulo celé hejno těchto nelétavých ptáků a teď se zdá, že černá série může pokračovat. Uhynul totiž další tučňák. Po příčině pátrala Zdeňka Kuchyňová.

Pavilon tučňáků v jihlavské zoo označil evropský koordinátor jejich chovu za jeden z nejlepších v Evropě. Přesto tihle sympatičtí ptáci představují problém, který připravuje ředitele zoo o klidný spánek. Před několika lety přišli do zoo tučňáci ve výborném zdravotním stavu, po necelém měsíci však začali chřadnout. Byli apatičtí a ryby jim padaly ze zobáků. Pracovníci zoo se radili o dalším postupu také s odborníky z jiných evropských zoo. Tučňáky přemístili do jiného bazénu, jejich stav se však nelepšil a uhynuli, říká mluvčí zoo Eliška Kubíková.

"Rozbory byl provedeny jak u vody, tak u potravy, tak pitva těl tučňáků a nic významného nebylo prokázáno. Snad jediným důvodem úhynu mohly být problémy s filtračním zařízením."

Proto se jihlavská zoo obrátila na Vysoké učení technické v Brně. Vibrace a hladinu hluku měřila renomovaná akustická laboratoř. Měření v roce 2002 prováděl profesor Jiří Rozman.

"Závěry měření byli dosti tristní, protože bylo zjištěno, že ekvivalentní hladina hluku v pozadí té místnosti tučňáčků byla 42,5 decibelu a co bylo vůbec nejhorší, tak ta strojovna, která je spojena s místností jen stěnou, tam byla hladina hluku 82 decibelů."

Naměřené hodnoty byly nad hranicí únosnosti pro člověka, natož pak pro tučňáky, kteří mají velmi citlivé senzory pro orientaci v moři. Vedení zoo tak bylo přesvědčeno, že právě vibrace byly příčinou jejich úmrtí.

"Byly provedeny různé stavební a technické úpravy. Všechny tyto příčiny byly odstraněny a my jsme se domnívali, že tím pádem už bude všechno v pořádku."

Noční můra se nyní může opakovat. Před pár dny uhynul jeden ze tří tučňáků Humboldtových, které získala jihlavská zoo loni v polovině prosince z liberecké zoo. Současní ptáci přitom vůbec nebyli v zimní ubikaci a filtrační zařízení na ně nemohlo mít vliv.

"Tučňák který uhynul, je zatím na pitvě, nemáme výsledky, takže neznáme bezprostřední příčinu úhynu. Pokud ta příčina bude nejasná, tak jako v těch předchozích případech, tak vskutku už nevíme, jak si to vysvětlit. My jsme udělali všechna opatření, vyšetření a rozbory, které jsou možné, abychom tu příčinu odhalili a zatím je to marné."

Nevysvětlitelný problém vedl už i k úvahám o působení patogenních zón. Letos měla zoo získat velkou skupinu možná až 30 tučňáků ze Švédska. Co bude dělat, pokud se úmrtí nepodaří vysvětlit?

"Pokud se ta historie zopakuje a vskutku se nenajde nějaká zjevná příčina, tak budeme uvažovat spíše o ukončení chovu,"

říká mluvčí zoo Eliška Kubíková. V plánu dalšího rozvoje zoo pro speciální pavilon, který je vázán na vodu z přírodního zdroje, není totiž jiné místo.