V Košicích právě probíhají Dny české kultury

Nejúspěšnější české inscenace Jistě, pane ministře nebo Jakub a jeho pán, koncerty předních českých hudebníků nebo výstava fotografií z cest Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda - to vše mají na programu letošní Dny české kultury, které právě v těchto týdnech probíhají v Košicích na východním Slovensku.

"Letošní ročník je již dvanáctým ročníkem Dní české kultury a podařilo se nám ve spolupráci s Českým centrem v Košicích sestavit mimořádně vyvážený program. Z těch dvaceti čtyř programů, které představíme košické a částečně i mimokošické kulturní veřejnosti, je například sedm výstav, devět koncertů, čtyři divadelní představení,"

upřesnila krátce po zahájení Dnů Dagmar Takácsová z košického Českého spolku na Slovensku, který je jedním z hlavních pořadatelů. Dny české kultury v Košicích, které potrvají až do 26. října, odstartovala v polovině září výstava grafik Vladimíra Boudníka.

"A přestože to bylo den před slovenským státním svátkem, tak na té vernisáži se sešlo možná sto lidí."

Kateřina Englichová
V Košicích se během letošních Dnů české kultury už představilo i pražské Divadlo na Vinohradech s inscenací Jistě, pane ministře. Podle ředitelky Českého centra v Košicích Stanislavy Wanatowiczové Bartošové měla hra u diváků velký ohlas:

"Vinohradské divadlo se takto v Košicích prezentovalo po více než dvaceti letech. Byl to obrovský úspěch a všichni byli velmi, velmi spokojeni."

Košické diváky ještě čekají inscenace pražského Divadla Ungelt Šest tanečních hodin v šesti týdnech s Oldřichem Kaizrem a Chantall Poulain nebo slavná Kunderova hra Jakub a jeho pán v podání Zdeňka Heřmánka a Jiřího Bartošky z Divadla Bez zábradlí. Vedle pražských divadel se v Košicích představí i řada hudebníků. Proslulý komorní orchestr Virtuosi di Praga vystoupí v Dómě sv. Alžběty, kytarista Jan Matěj Rak uvede program k poctě Jaroslava Ježka a jedním z vrcholů letošních Dnů bude podle pořadatelů závěrečný koncert harfenistky Kateřiny Englichové:

"V Košicích jsme měli výstavu s Jiřím Hanzelkou v 52. nebo v 53. roce. To byla putovní výstava Náprstkova muzea. A teď po těch mnoha letech se tam podívám znovu. Jsou to fotografie, které jsme pořizovali ve všech pěti světadílech. Tytéž fotografie měly vernisáž před třemi lety v plzeňské synagoze. Ta výstava byla i v Bratislavě, loni byla na Pražském hradě i na jiných místech, dokonce v zahraničí. A tentokrát poputuje do Košic. Těším se na to velice, poněvadž Slovensko jsme měl rád a provandroval jsem ho křížem krážem, než jsem vyrazil do světa."

Tato expozice je součástí Roku s židovskou kulturou ke 100. výročí vzniku Židovského muzea v Praze.

A jaké je podle Dagmar Takácsové přijetí české kultury na východním Slovensku?

"Návštěvnický ohlas je určitě i letos velký. Košice jsou takové mnohonárodní město, které vždycky mělo rádo českou kulturu. A má ji rádo i teď."

Význam české kultury na Slovensku potvrzuje i ředitelka Českého centra v Košicích Stanislava Bartošová:

"Má ohlas obrovský. Bez nadsázky. Ale možná na tom východě a speciálně v Košicích to má ještě i trošku jiný rozměr. Východ Slovenska je už opravdu dost daleko, musíme si uvědomit, že do Košic je z Prahy sedm set padesát kilometrů. A to je jeden faktor, proč je tady česká kultura tak dobře vnímaná. Přeci jenom jí není tolik, jako třeba v Bratislavě nebo na západním Slovensku. A druhý faktor je, že Košice se vždycky profilovaly jako město, které mělo k Praze nějakým způsobem velmi blízko. Když se řekne v Košicích Praha nebo třeba Karlova univerzita, tak všem se přímo zarosí oko. Všichni mají speciálně k té Praze obrovský vnitřní vztah."