V Libavé cvičí první ukrajinští vojáci

Ve vojenském prostoru Libavá se cvičí ukrajinští vojáci, jejichž země čelí ruské agresi. Jejich pobyt schválila před několika dny Sněmovna i Senát. Celkem by Česku mělo do konce příštího roku cvičit až čtyři tisíce ukrajinských vojáků. 

Cvičení ukrajinských vojáků vychází z dvoustranné dohody české a ukrajinské vlády. Výhledově by mělo být podle podkladů převedeno pod asistenční misi EU, která by Česku mohla vrátit část nákladů odhadovaných na 975 milionů korun.

Jana Černochová | Foto: Václav Šálek,  ČTK

„Výcvik ukrajinských vojáků je pro Armádu ČR obrovská zkušenost. Budou mít jednak čerstvé informace přímo z bojiště, tak také získají informace o taktice a strategii jak ukrajinských vojáků, tak jejich protivníků," uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Sněmovna také schválila vyslání českých vojáků k výcviku Ukrajinců v jiných členských státech Evropské unie. Do unijní asistenční mise bude moci Česko podle návrhu vyčlenit až 55 vojáků. Budou moci působit v jakémkoli členském státu ve velitelských strukturách, případně v pozicích instruktorů.

Česko patří od začátku války mezi nejvýraznější vojenské podporovatele Ukrajiny. Podle ministryně obrany poslal český stát na Ukrajinu vojenský materiál za více než čtyři miliardy korun. Vláda také schválila komerční prodeje českých výrobců zbraní za desítky miliard. „Export českého vojenského materiálu na Ukrajinu letos dosáhl 47 miliard korun,“ uvedla v říjnu Černochová. Přesná čísla a typy vybavení však nebyly z bezpečnostních důvodů zveřejněny.

Děláme to taky pro naši obranu

Ze stejných důvodů nebylo zveřejněno nyní ani to, kdy přesně první ukrajinští vojáci na výcvik do Česka dorazili a v jakém počtu. Česká armáda v neděli na svém Twitteru přinesla snímky z vojenského prostoru Libavá, kde se Ukrajinci pod dohledem českých kolegů učí provádět samostatné bojové operace.

„Na Libavé trénujeme ukrajinské vojáky. Cílem je, aby ozbrojené síly Ukrajiny byly schopné samostatně vést bojové operace a efektivně bránily své území a suverenitu. Je to celoevropské úsilí pod hlavičkou asistenční mise Evropské unie. Děláme to taky pro naši obranu,“ napsala armáda na Twitteru.

Vojenský újezd Libavá se nachází v Olomouckém kraji, severovýchodě okresu Olomouc, v oblasti Oderských vrchů. S rozlohou 235 půl kilometru čtverečních je druhým největším vojenským výcvikovým prostorem v Česku (největší je Vojenský újezd Hradiště v Karlovarském kraji). Zřízen byl už v roce 1946. Do té doby v oblasti žilo téměř výhradně německé obyvatelstvo, které bylo vysídleno. Po invazi sovětských vojsk do Československa v srpnu 1968 byl vojenský prostor Libavá společně s  vojenskými prostory Milovice a Ralsko postoupen sovětským vojskům. Po jejich odchodu v roce 1991 převzala libavský újezd opět československá a později česká armáda.

klíčová slova:
spustit audio

Související