V Novém Jičíně si klobouk vyberete

Nový Jičín, foto: Mikko Virtaperko, GPL/CC

Nový Jičín je krásné historické město. Čtvercové náměstí lemuje podloubí a historické domy. V jednom z nich najdete informační centrum, kde si můžete mimo jiné vyzkoušet na 300 klobouků. V Novém Jičíně totiž sídlí jejich výrobce, firma Tonak. Expozici klobouků najdete i v muzeu. Město se proslavilo také tím, že zde zemřel slavný generál Laudon. Turisté si však někdy Nový Jičín pletou s Jičínem.

Nový Jičín,  foto: Mikko Virtaperko,  GPL/CC
"Spousta turistů si nás plete s Jičínem u Prahy a myslí si, že tu máme pohádkového loupežníka Runcajse. My se jim snažíme vysvětlit, že Nový Jičín, je od Jičína v Čechách vzdálený tři čtyři hodiny a že my jsme ti, kteří pro Runcajse klobouk dělali."

Jak uvedla Radka Bobková, v Novém Jičíně sice nemají pohádkového loupežníka Runcajse, ale zato zde měli skutečného generála Laudona, který zemřel roku 1790 v domě, kde je dnes návštěvnické centrum. Onemocněl při cestě na Moravu.

"Traduje se, že zemřel ve druhém nadzemním podlaží, kde se nyní nachází ateliér návštěvnického centra. Připomínkou, že tato významná osobnost nás navštívila a zemřela, je busta generála Laudona na fasádě tohoto objektu."

Ostatně s generálem Laudonem tu mají do budoucna velké plány. Chtějí mu věnovat třetí poschodí návštěvnického centra, které připomene různé fáze jeho života.

Generál Laudon
"Ano, od života vojáka až po pandury, Turky, až po jeho úmrtí. Lidé budou procházet černou chodbou ve stylu kasáren, vstoupí do něčeho, kam se nemají šanci dostat. Zapojili jsme do toho pana doktora Zezulčíka, kastelána zámku Kunín, který je největším znalcem generála Laudona a ten nám dodává v současné době libreto, na základě kterého budou projektové dokumentace zřízeny a následně podán návrh na grant."

Součástí expozice bude i malý divadelní koutek. V Novém Jičíně jsou totiž spolky historického šermu - Harrach a Laudon. Jejich členové se zajímají o významné osobnosti a dělali by doprovodný program. A s ohledem na gererála Laudona se chystá i geocacking.

"Budou tajemné schránky, ve kterých budou depeše a lidé budou sbírat indicie. Až dokončí celou prohlídku a rozluští hádanku, tak najdou tajnou depeši. Bude to kopie tajných depeší, které Laudon měl. Pak si to turista od nás odnese. Všude budou interaktivní dotykové tablety, kde budou bojové plány."

Kluci si tu budou moci zahrát na vojáky, na holky tu bude čekat převlékárna historických kostýmů.

Radka Bobková  (vlevo) a Karolína Volková,  foto: Zdeňka Kuchyňová
Dnes je Nový Jičín známý především klobouky a firmou Tonak. V návštěvnickém centru zjistíte, jak vypadá jejich současná výroba, od suroviny, kterou tvoří králičí a zaječí srst až po finální produkt. Historii zdejších klobouků přiblíží i filmový koutek. Ostatně klobouky tu jsou zavěšeny hned u vchodu a lákají návštěvníka dovnitř. Celý projekt vznikl z regionálních operačních programů a za první sezónu sem přišlo na 15 tisíc lidí. Mezi zajímavosti patří i ateliér, kde se na malých strojích ukazuje, jak výroba vypadá.

"S tímto strojem lisovacím a tvarovacím jezdíme na veletrhy a výstavy do zahraničí, vesměs do Polska. A právě na těchto zmenšených funkčních strojích vyrábíme klobouky. Pomocí horké páry tvarujeme králičí plsť, která se proměňuje od té původní suroviny až po finální tvrdý materiál. Dostáváme z fabriky Tonak tyto polotovary a ty se potom snažíme proměnit v malé líbivé kloboučky," přiblížila výrobu Radka Bobková.

Klobouček si tu mohou zakoupit i návštěvníci a sami si ho nazdobit. A pokud jim malý nestačí, k dispozici jsou i opravdové velké klobouky. V Tonaku razí heslo, že na každou hlavu se klobouk najde a je to pravda. I zapřisáhlí odpůrci klobouků se ve zdejší zkušebně vyřádí. Zláká je třeba interaktivní zkoušírna.

Foto: Zdeňka Kuchyňová
"Je to digitální obrazovka, která funguje na principu, že si můžete vyfotit obličej, interaktivně si nasadíte klobouky z nabídky, která tam je, pak si fotografii upravíte, napíšete mailovou adresu a zašlete ji jako vzkaz svým známým."

Nový Jičín letos slaví 700 let. Na svých internetových stránkách město připomíná starou pověst, podle níž ho založila dcera majitele nedalekého hradu. Údajně se měl nazývat Jitčin hrad. Skutečnost je však jiná a zřejmě má staré slovanské slovo znamenat divočáky. Ne náhodou se jeden z kopců v okolí města nazývá Svinec. Turistům místní pamětihodnosti ukazuje Karolína Volková. Určitě se zastaví i u morového sloupu uprostřed náměstí.

"Uprostřed sloupu ve výklenku je sv. Rozárie Parmská. Jedná se o parmskou mučednici, která ve skutečnosti umřela v jeskyni, a je ochránkyní proti moru. Zajímavostí je, že těla zemřelých sváželi právě v okolí Mariánského sloupu. Dokonce město Nový Jičín muselo zavřít brány, aby sem nemohli vstupovat další lidé, aby sem nezavlekli mor. Byla i taková opatření, že vrchnost z radnice chodila po domech a kdo byl morem nakažený, musel opustit brány města a už se třeba nikdy nevrátil. Bylo to těžké období. Dokonce jsem zjistila, že se mor řešil tak, že lidé polykali zmijí hlavy."

Nový Jičín je městská památková rezervace. Málo se ví o tom, že zde byl druhý největší taneční sál na Moravě. Konala se tu i divadelní představení. Dokonce sem zavítal Johann Strauss nebo František Palacký. Když v roce 1993 opravovali věž kostela, objevili tu dokumenty, mince a další písemnosti. A právě za kostelem byl dřív městský hřbitov, kde je náhrobní kámen s latinským veršem. Připomíná tragickou událost, zavraždění dvou dcer místního písaře.

"Bylo to v roce 1590. V epitafu se píše: zastav své kroky poutníče, zde spí dítě Salome spolu se sestrou Barbarou z moci ohavné vraždy. Zásluhou otce Kerbera vidíme světlo narozené, tyto kosti však kryje zem. Z přízně Boží jsme obě žily. Roku 1590 Tomas Kerber, písař s nadějí doufá v pozdější vzkříšení svých dcer. Nápis je latinky. V Novém Jičíně bylo několik požárů města a původní dokumenty bohužel všechny shořely. Takže nevíme, kým byly dcery zavražděné, proč, kde jsou pohřbeny, ale můžeme se domnívat, že byly pohřbeny u kostela, kde stál původně hřbitov."

A když už hovoříme o zločinech, v Novém Jičíně byla zemská polepšovna pro zanedbanou mládež od 14 do 20 let. Právě tady vyrůstal tzv. postrach Moravy - Martin Lecián.

"Byl to zločinec a vrah opředený řadou pověstí. Byl odsouzen za deset vražd k trestu smrti. Při pokusu o útěk zabil jednoho ze strážců. Je veden v policejních análech ČR od roku 1918 jako vrah s největším počtem obětí. Jeho případ byl velmi proslulý. Objevilo se i několik článků v novinách, které dokonce vyzdvihovaly jeho odvahu,"

připomněla i temnější historii Nového Jičína Karolína Volková.

10
49.595379400000
18.010137700000
default
49.595379400000
18.010137700000