V Oberstdorfu doskočil Janda na bronz

Jakub Janda (vpravo), foto: ČTK

Soubojem se spolufavorizovaným Andreasem Widhölzlem vstoupil náš skokan na lyžích Jakub Janda do zahajovacího závodu Turné čtyř můstků. V Oberstdorfu jej čekal v prvním kole duel s tímto rakouským vítězem kvalifikace, který jen o metr zaostal za rekordem můstku. Janda v ní byl naopak diskvalifikován, protože jeho hmotnost neodpovídala délce lyží. Zvládl v samotném závodu svou nelehkou roli favorita?

Jakub Janda  (vpravo),  foto: ČTK
Zvládl, i když to opravdu nebylo jednoduché. Jak později sám řekl, před závodem nebyl úplně klidný: "Byl jsem hrozně nervózní, klepal jsem se a pak jsem na to šel. Snažím se na to nemyslet, na nějaký výsledek. Prostě dělá m všechno pro to, abych byl stoprocentně zkoncentrovaný a udělal na hraně to, co ta m udělat chci."

V prvním kole to Jakubu Jandovi nevyšlo úplně ideálně. Skočil na Schattenbergu 123,5 metru a o čtyři metry vyhrál souboj s Rakušanem Andreasem Widhölzlem. Před finále figuroval na pátém místě, ale s poměrně výraznou ztrátou na vedoucího Fina Janneho Ahonena, který se jediný dostal přes 130 metrů. Ve druhém skoku se zlepšil o deset metrů a zaútočil na stupně vítězů.

Jandův trenér, Slovinec Vasja Bajc oslavným mávnutím rukou do vzduchu jakoby tušil, že má jeho svěřenec šanci. Horší skoky Japonce Takanobua Okabeho a Fina Mattiho Hautamäkiho vynesly Jandovi třetí místo, které v Oberstdorfu vybojoval i na letošním mistrovství světa. Posun z pátého na konečné třetí místo českého reprezentanta docela překvapil: "No, já jsem nad tím ani neuvažovat. Prostě jsem tomu nechával volný průběh. V prvním kole jsme tam všichni vzadu měli trošku smůlu, proto tam byly tak velké bodové odstupy, ale je perfektní, že to tak dopadlo. Pro mne je to velká spokojenost. První kolo bohužel smůla, velké odstupy, a že se to ještě tak posune bych nečekal."

Jakub Janda,  foto: ČTK
Žádný další český skokan v Oberstdorfu nebodoval. Jan Matura se spustil z nájezdové věže jako první, ale zadní vítr ho srazil na 104,5 metru a s Japoncem Daikim Item prohrál o dvanáct metrů. Ještě hůře si vedl Antonín Hájek. Pozdě se odrazil a dopadl na 103,5 metru. Rus Dmitrij Vasiljev ho zdolal o čtrnáct metrů.

Vítěze úvodního závodu Turné, Fina Janneho Ahonena potěšil dobrý vstup do prestižního seriálu: "Byl to perfektní začátek. Teď se mi bude pokračovat mnohem lépe. Zvláště po kvalifikaci, která tu pro mne byla hrozná. Skákal jsem v ní špatně, ale teď se cítím dobře."

Pokud se chce Jakub Janda stát prvním českým vítězem Turné čtyř můstků od roku 1971, kdy v seriálu triumfoval Jiří Raška, bude muset výrazně bodovat i ve zbývajících třech závodech.

klíčové slovo:
spustit audio