V Orlických horách přibývá nálezů pravěkých bronzových předmětů. Příliš vysoko na to, aby tam žili lidé

Bronzové sekerky a hrot oštěpu (vlevo) z doby bronzové nalezené za pomoci detektorů kovů v Orlických horách

Na Rychnovsku, mimo oblasti známého pravěkého osídlení, přibývá nálezů pravěkých bronzových předmětů. Jde o lokality v Orlických horách, které jsou příliš vysoko na to, aby se tam v pravěku udrželo zemědělství.

Jak tedy nálezy interpretovat? "Zřejmě se jednalo o záměrně uložené obětiny, které měly zajistit volný průchod nebezpečným nebo neosídleným územím," řekla ČTK archeoložka rychnovské muzea Martina Beková.

Martina Beková | Foto: Archiv Martiny Bekové

Podle ní je tento zvyk uvedený i v klasické antické literatuře. Je doložený například z Alp, přičemž s nálezy v Česku začíná být spojován až v posledních letech.

"Sněžné, Olešnice v Orlických horách, Rokytnice v Orlických horách, Bohdašín, Ohnišov nebo Bystré. Více než s nalezišti bronzových artefaktů z období zemědělského pravěku jsou tyto názvy obcí tradičně spojované s horskou turistikou či lyžováním. Jde o místa v pravěku zcela mimo běžně osídlené území," řekla ČTK Beková.

3000 let starý bronzový meč nalezený na Rychnovsku | Foto: Muzeum a galerie Orlických hor

Zřejmě šlo o obětiny na nehostinných místech

Převrat v nálezech kovových nástrojů, šperků, ozdob a mincí se podle ní udál s nástupem využívání detektorů kovů v posledních deseti letech. "Rychnovské muzeum má štěstí na velký okruh spolupracujících hledačů, kteří často zásadně přepisují vědomosti o dávné historii regionu. Jedním takovým momentem jsou právě nálezy bronzových sekerek, drobných šperků či mincí ve zcela odlehlých horských polohách. Není příliš pravděpodobné, že se jedná o ztrátové předměty. Naopak, jsou interpretovány jako záměrně uložené obětiny při průchodu tehdy nehostinnými končinami," řekla Beková.

Bronzový nález z Rychnovska | Foto: Jana Házová,  Český rozhlas Hradec Králové

Často jde o místa, která podle vědců souvisí s dávnými dálkovými obchodními trasami.
"Třeba Rokytnice v Orlických horách leží na cestě, která je známá z historických pramenů jako Královská. Obecně lze říci, že pokud si odmyslíme technologické vymoženosti novověku, jako jsou tunely, viadukty, mosty se širokým rozpětím, většina dnešních silnic kopíruje prastaré obchodní trasy," řekla ČTK Beková.

Významnou podporou spolupráce mezi profesionálními archeology a hledači je v posledních letech v regionu iniciativa Královéhradeckého kraje, nazvaná Jak nalézat a neničit. Bez zapojení do projektu je soukromé hledání pokladů ukrytých pod zemí protizákonné.

10
50.250000000000
16.416666700000
default
50.250000000000
16.416666700000
Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • Archeologické objevy

    Odkud pochází nejznámější keltská hlava? Kdo byl Viking na Pražském hradě? Jaké poklady se zachovaly z doby bronzové? Vše se dozvíte v seriálu Radio Prague International.