V pátek chce Topolánek představit svou vládu prezidentovi

Mirek Topolánek, foto: ČTK

Designovaný premiér Mirek Topolánek v neděli zveřejnil, o jakých variantách své vlády uvažuje. Zároveň oznámil, že ODS je pro předčasné volby. Podle šéfa ČSSD se o vládě začnou vést "vážná jednání" teprve po říjnových senátních a komunálních volbách. A k politické situaci se vyjádřil také prezident. Víkendový vývoj na české politické scéně shrnuje Martina Lustigová.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Předseda ODS Mirek Topolánek chce sestavit překlenovací vládu, která by zemi řídila do předčasných voleb, které by se podle něj měly konat na jaře příštího roku. Dočasná vláda podle Topolánka musí být vládou nekomunistickou, tedy sestavenou bez podpory KSČM a bez její přímé účasti na exekutivě. Topolánek v neděli v České televizi také připustil, že se překlenovací vláda nemůže pouštět do projektů, které vyžadují delší čas. A jaké tedy budou priority Topolánkovy vlády?

"Měla by změnit volební systém tak, aby nemohlo dojít k patové situaci jako v letošním roce. Měla by předložit rozpočet, fakticky sestavený ještě vládou Jiřího Paroubka - měla by se pokoušet co nejvíce zmenšit rozpočtový schodek. Měla by možná zahájit některé kroky v důchodové reformě, na kterých se politická scéna shodla ještě před volbami. Měla by určitě zahájit projekt debyrokratizace státní a veřejné správy," uvedl Mirek Topolánek.

Jakmile prezident dostane seznam Topolánkových ministrů, je připraven jeho vládu jmenovat. Jak v České televizi podotkl Klausův tajemník Ladislav Jakl, prezidentova role je v procesu utváření nového kabinetu omezená:

"Pan prezident je tím omezen svými ústavními kroky. Čili on je připraven tuto vládu okamžitě jmenovat a pak předpokládá, že jednotlivé politické síly zodpovědně udělají všechno pro to, aby Česká republika konečně nějakou vládu měla. Ale že by se snažil tyto věci nějak sám aktivně postrkovat, modelovat, to není jeho přístup."

Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka by menšinový kabinet ODS mohl vládnout do komunálních a senátních voleb. Teprve pak se podle něj povedou "vážná jednání" o podobě vlády:

"Do voleb, které u nás budou 20. a 21. října, nevidím jinou možnost, než prostě připustit, pokud pan Topolánek bude mít tu odvahu, existenci minoritní vlády Občanské demokratické strany s tím, že jsem veřejně řekl, že takovou vládu my nemůžeme podpořit. To znamená, že vážným způsobem se podle mého názoru bude jednat až po volbách."

Mirek Topolánek,  foto: ČTK

Podle Paroubka mají sociální demokraté asi padesátiprocentní šanci, že budou zastoupeni ve vládě, která zemi povede v dalších letech. Nevyloučil ani obnovení jednání o možné spolupráci ČSSD a lidovců, které nedávno zkrachovalo.

Občanští demokraté jsou také pro změny ve volebním systému. Minimální variantou je snížení počtu poslanců ze 200 na 199, což by mělo do budoucna zabránit opakování volebního patu. Další změny ve volebním systému už ale vyžadují širší politickou podporu. Podle Topolánka je důležité, aby případné změny nediskriminovaly žádnou politickou stranu.

K politické situaci se v sobotu vyjádřil i prezident Václav Klaus. Podle něj za komplikovanou situaci na politické scéně může výsledek voleb a odsuzování politiků tak není na místě:

"Kdybyste rozdali hlasy o kousíček jinak, tak jsme dneska v úplně jiné situaci. Tím se politici dostávají do docela složité situace a je naprosto jasné, že pat, který nastal po volbách, vede k tomu, že řešení je těžké, někdo musí ustoupit."