V Praze vznikne strategická krevní banka

Ústřední vojenská nemocnice (Foto: www.uvn.cz)
0:00
/
0:00

Ústřední vojenská nemocnice připravuje vznik české strategické krevní banky. V roce 2006 se začne s jejím naplňováním, které bude ukončeno pravděpodobně za tři roky. Jak uvedl v rozhovoru se Zdeňkou Kuchyňovou primář oddělení hematologie, biochemie a krevní transfuze Miloš Bohoněk, cílem je, aby v Česku vznikly dlouhodobější a kdykoliv použitelné zásoby krve.

"Krev jako biologický materiál má krátkou dobu skladovatelnosti při běžném použití, jenom 42 dní. V tomto případě se jedná o krev speciálně připravenou a uschovávanou speciální technologií hlubokého zmražení, kdy vybrané krevní jednotky mohou být uchovávány po dobu minimálně 10 let."

Na kolik stupňů se krev zmrazí a jsou na to vybudovány nějaké speciální boxy tady v nemocnici?

"Je to technologie na základě hlubokého zmražení v elektrických mechanických mrazících boxech. Při minus 80 se zmrazí, při minus 65 stupňů se uchovává. Tuto technologii již zde máme a v současné době jsme před ukončením výzkumného úkolu vlastní přípravy krvinek. Pokud vše půjde dobře, tak koncem tohoto roku nebo nejpozději začátkem příštího roku začneme naši strategickou krevní banku plnit jednotkami červených krvinek. Jedna jednotka je jeden vak krevní, lidově řečeno ten jeden pytlík s krví, který má zhruba 200 až 250 mililitrů červených krvinek."

Komu bude krev z banky určena?

"Většina kapacity by měla sloužit pro univerzální použití v případě krizové situace státu nebo pro případ nějakého napadení, pro použití v armádě nebo v zásobování zdravotnických misí armády ČR a to bude krevní skupina nula, což je krevní skupina univerzálního použití. Zhruba jednu čtvrtinu bychom mohli používat pro speciální autotransfúzní programy a dále bude určena pro uchovávání vzácných krevních skupin. Je určitý počet pacientů, kteří si v průběhu nějaké choroby, v průběhu podání transfúzí či porodu vytvoří vlastní protilátky, při jejichž existenci se těžko hledá slučitelná krev a k tomu je potřeba mít určitou krevní zásobu zvláštních kombinací. Zatím existuje v ČR databáze dárců, respektive nositelů těch zvláštních krvinek, ale v případě potřeby je třeba takového dárce pozvat, odebrat a použít. Takto dárce můžeme odebrat do rezervy a jejich krev skladovat k okamžitému použití v naší krevní bance."

Mají ostatní státy podobné centrální krevní banky?

"Většina původních států NATO je takovýmito bankami vybavena. Na řadě posledních odborných konferencích v oboru vojenského zdravotnictví nebo vojenské krevní transfuzní služby se doporučuje, aby každý stát měl takovouto zásobu krve k dispozici. Nicméně v nových zemích střední a východní Evropy to ještě není zdaleka běžné a v tom našem regionu si myslím, že budeme hrát prim."

Na financování provozu banky se bude podílet armáda, fond státních hmotných rezerv a zdravotní pojišťovny. Cenová kalkulace zatím není ještě hotová, ale náklad na jednu jednotku zmražené krve by se měl pohybovat v rozmezí 9 až 10 tisíc korun.