V Praze začal Svět knihy

0:00
/
0:00

Na pražském Výstavišti ve čtvrtek začal čtyřdenní veletrh Svět knihy. Který jazykový či kulturní okruh na něm letos dominuje, nám z místa dění sdělil náš redakční kolega Vilém Faltýnek.

"Každoročně se veletrh věnuje nějaké národní literatuře. Letos je to spojení několika národních literatur, a to na základě jazyka. Jsou to literatury Rakouska, Švýcarska a Německa. Jak mi vysvětlila ředitelka Světa knihy Dana Kalinová, o německou literaturu usilovali už dlouho, ale z různých organizačních důvodů se to odkládalo a v průběhu času se ten nápad rozvinul do podoby pozvat vlastně všechny tři národní literatury. Důvodem je jistě i historická blízkost této literatury vůči Čechám. Jak ostatně připomněl ministr kultury při zahajovacím projevu, Praha a vůbec Čechy jsou místem, kde významná kapitola německé literatury přímo vznikla."

Důraz na jazykovou nebo kulturní oblast je jedna věc, ale ten veletrh má určitě nějaká věcná témata nebo podtémata. Prozradíš nám tom víc?

"Konkrétně se letošní expozice zaměřují na moderní multimediální podobu literatury. Podle předsedy Svazu knihkupců a nakladatelů Jaroslava Císaře dosud česká produkce ve využívání těchto moderních technologií zaostává. Multimédia si podle něj cestu do Čech a k českému čtenáři hledají. Zatím už se objevují první pokusy, které naznačují, že i v Čechách zřejmě nastane čas literatury ve zvukové podobě, literatury v mp3 formátech a také literatury na CD-ROMech. A literatury použité v rámci výukových programů, které opět budou sloužit pro využití v počítačích."

Naznačil jsi, že návštěvníky veletrhu čeká buď odpověď, nebo inspirace odpovědi na otázku, jaká je budoucnost literatury. Co ještě jiného je tam čeká?

"Tak samozřejmě ne každý návštěvník přichází proto, aby si zodpovídal na tyto fundamentální otázky o budoucnosti a minulosti literatury, je samozřejmě velmi často zajímá ta přítomnost, co tam můžou konkrétně teď vidět, a jsou to prostě knížky. Desítky stánků a tisíce knih. Letos tady vystavuje 526 vystavovatelů z 35 zemí, zhruba polovina z nich připadá na ty vystavovatele z německojazyčné oblasti. Poprvé se účastní Čína, Filipíny, Indonésie, Malajsie, Thajsko a Turecko.

Svět knihy není jenom knižním veletrhem, ale je také literárním festivalem. A v rámci tohoto festivalu tady probíhá řada doprovodných akcí. Jsou tady autogramiády, jsou tady různé besedy s autory, prezentace nových knížek, promítají se tady filmy, co je součást tedy toho multimediálního světa literatury. A z autorů určitě stojí za připomenutí například rumunský autor Cimpoesu, který u nás v Čechách nedávno dostal za svůj román cenu Magnesia Litera, je tady přítomen Robert Fulghum, Wilbur Smith... Přijede také mladá švýcarská autorka s českými kořeny Katja Fusek a česko-německý autor Jan Faktor."