V zábavné show premiéra Paroubka zazněly vtipy o Romech

Premiér Jiří Paroubek a hudebník Antonín Gondolán, foto: ČTK

Během předvolební show, se kterou premiér Jiří Paroubek objíždí republiku, zazněly vtipy o Romech. Za přítomnosti předsedy vlády je na pódiu jihlavského divadla vyprávěl herec Jiří Krampol. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Premiér Paroubek později odmítl, že by jeho pořad Premiéra s premiérem měl rasistický podtext. Více se dozvíte z příspěvku Martiny Lustigové.

Vtipy, které v pořadu zazněly, podporují zažité stereotypy - například o tom, že Romové kradou. Posuďte sami: "Rom dělá autoškolu. Projede autem zatáčku a učitel mu povídá: ´Vy jste si nevšiml té značky v zatáčce?´ Rom odpoví: ´Jaký značky? Že by hliníková? Mám se pro ni vrátit?´"

Co tomu, že v přítomnosti premiéra zazněly podobné vtipy, říká člen vedení Výboru pro odškodnění romského holokaustu Markus Pape? "Já si myslím, že je to nešťastné a kdyby se takovým vtipům, jaké byly v minulých dnech uvedeny v novinách, usmál předseda vlády v západní Evropě, musel by další den odstoupit. Bohužel tu není dostatečná citlivost na takové, já bych to ani nenazval vtipy, jsou to vlastně urážky Romů. A každý Rom, který v této společnosti pracuje a žije slušně se musí cítit uražen."

Publicista Ondřej Neff ale soudí, že tato aféra je přehnaná a zbytečná: "Existují vtipy na Skoty, já jsem plešatý a i na plešaté existují vtipy, extistují vtipy na Romy, na Italy, na Němce, na Rusy, na Francouze,... A kdyby se měla dělat ze všeho taková aféra, jako se dělá teď z tohoto pořadu, tak bychom za chvíli chodili jenom připaženi a měli náplast na ústech. Mě se prostě celá ta takzvaná aféra nelíbí."

Premiér Jiří Paroubek a hudebník Antonín Gondolán,  foto: ČTK
Premiér Jiří Paroubek ve středu v reakci na článek Mladé fronty Dnes odmítl, že by "byť jen uvažoval stínem rasisticky". Dodal také, že v pořadech s ním vystupuje romský hudebník Antonín Gondolán. To, že premiéra Paroubka nelze označit za rasistu, uznávají i proromští aktivisté. "Vláda jako první oznámila, že se vypořádá s problémem zřízení důstojného památníku v místě bývalého koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku. To je třeba ocenit," připomíná Markus Pape.

Paroubkova vláda se také snaží diskriminovaným menšinám pomáhat. Stačí například připomenout vládní kampaň proti rasismu, mezi jejíž cíle patří oslabení předsudků majoritní části společnosti vůči etnickým menšinám a posílení integrace menšin. Markus Pape ale v této souvislosti upozorňuje na jedno úskalí: "Vlastně jedním takovým incidentem mohou být všechny vynaložené prostředky zbytečné, protože se znovu potvrzují stereotypy vůči etnickým menšinám v této republice, které právě tato kampaň proti rasismu měla odstranit."

Například v českých hospodách se vtipy na účet menšin běžně vyprávějí. Něco jiného ale je, když se vyprávění takových vtipů účastní premiér. "Je nešťastné, že je to součástí volební kampaně a že pan předseda vlády se přímo v tom okamžiku, když zazněly takové urážky, proti tomu neohradil," uzavírá Markus Pape.