Václav Klaus upozornil na nesoulad mezi záměry EU a jejich finančním krytím

Prezident Václav Klaus v Bruselu, na snímku s předsedou EK Romano Prodim

Prezident Václav Klaus, který po třech letech navštívil instituce Evropské unie, překvapil vstřícností a smyslem pro humor. Zároveň upozornil na prohlubující se nesoulad mezi náročnými záměry unie a jejich finančním krytím. Usoudil, že pokud v příštím finančním výhledu členské státy nedají unii dost prostředků, měla by se zříci části svých ambicí. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Prezident Václav Klaus v Bruselu,  na snímku s předsedou EK Romano Prodim
Žádná z evropských institucí neunikla v posledním roce kritice Václava Klause. V Bruselu pamatují jeho výroky o nutnosti "zastavit plíživé sjednocování Evropy", které pronesl při své poslední návštěvě před třemi roky. Proto cestu prezidenta provázely obavy z tvrdých střetů. Nakonec rozhovory působily téměř idylicky.

"Tato jednání jsou nezbytná, protože se vzájemně informujeme, vzájemně předvádíme své postoje a názory. Nejde o něco nového, ale některé věci najednou vidíte z jiného úhlu, jinak zdůrazněné, vidíte, čím žijí tito politikové, oni poslouchají, čím žijete vy,"

uvedl Václav Klaus. S předsedou Evropské komise Romanem Prodim se shodl, že každá členská země by měla mít svého komisaře. Shoda panovala i v tom, že politické cíle Evropské unie by měly odpovídat finančním prostředkům, které má k dispozici. Komise v rámci jednání o novém rozpočtu Evropské unie chce, aby členské země přispívaly více, a mohly být přijaty i více zaostalé země. Klaus se domnívá, že pokud chtějí některé země více společných politik, například zahraniční či obrannou, pak by právě tyto země měly na ně i více přispět.

Prezident ČR Václav Klaus s předsedou Evropského parlamentu Patem Coxem  (vlevo),  foto: ČTK
"Já si nemyslím, že je možné přistoupit na falešnou optiku toho, že země, která více platí a méně dostává, má jeden názor na tuto věc, než země, která je v opačném gardu těchto dvou věcí. Já si myslím, že více musí platit ty země, které žádají více společných evropských politik. Bez ohledu na to, jestli ony z nich tyjí nebo netyjí. Ale není možné být černým pasažérem, není možné říci, že uděláme ještě tohle a nechtít na to platit."

Prezident podpořil ty státy, které si nepřejí, aby rozpočet unie stál víc než jedno procento jejich hrubého národního produktu. Prodi naopak argumentoval tím, že ani při platném stropu 1,24 procenta EU nemůže, ani nechce aspirovat na "superstát". Václav Klaus si posteskl na bariéry stavěné členskými státy pro volný pohyb českých pracovníků po vstupu do unie. Prodi s ním souhlasil a uvedl, že i jemu dělá chování členských států starost. Podle očekávání se oba státníci neshodli v řadě bodů týkajících se smyslu, filozofie a směřování evropské integrace.