Vazební věznice v ČR opustilo v prosinci přibližně tisíc obviněných, ve Valdicích bylo otevřeno nové oddělení pro doživotně odsouzené trestance

Jaroslav Bureš

Počet vězňů v českých věznicích klesl za poslední dva roky téměř o pětinu. Asi tisíc obviněných, což je zhruba pětina vazebně stíhaných lidí, opustila české věznice v prosinci. Ve středu 2. ledna v nich pobývalo celkem 19.194 lidí, z toho 4478 ve vazbě. Další informace má Eva Petržílková.

Propuštění obviněných souvisí s novelou trestního řádu, která začala od prvního ledna platit. Ta totiž stanoví zcela jiné podmínky pro pobyt ve vazbě. Jedním z propuštěných byl i osmnáctiletý Petr z Přerovska. Dobu za mřížemi považuje za nejhorší zážitek v životě. Hodina denně procházky po vězeňském dvoře, jednou týdně teplá sprcha, záchod přímo na cele. Rodinu viděl jen jednou za 14 dní a to přes tlustou skleněnou stěnu.

"V každým případě to byl nejhorší zážitek prostě z mojeho života. To bylo fakt nejhorší."

Také odborníci hovoří o tom, že vazba je mnohdy horší než samotné vězení. Podle novely trestního řádu by v ní měli lidé strávit co nejkratší dobu. Pokud se obviněný dostane do vazby proto, aby nemohl ovlivňovat svědky, může v ní pobýt nejvíce tři měsíce. I u ostatních vazebních důvodů se podle mluvčí ministra spravedlnosti Ivy Chaloupkové pobyt zkrátí.

"Zákonodárce byl při formulování paragrafu o délce vazby veden snahou, aby výkon vazby nebyl delší než zhruba jedna třetina předpokládané délky trestu."

Pokud tedy někomu hrozí třeba šestiletý trest, ve vazbě může být maximálně dva roky. Podle starého trestního řádu nebylo výjimkou, že obviněný v takovém případě strávil na cele i roky čtyři. Šéfka vězeňské služby Kamila Meclová předpokládá, že se tak nyní vazební věznice uvolní.

"Bude více prostoru a ty podmínky ubytování obviněných budou důstojnější nežli byly dosud, kdy byly cely přeplněné a mnoho lidí se muselo střídat o sprchy, toalety a podobně."

Vazební věznice jsou tak nyní naplněny z 80ti procent. Zůstává v nich 4 a půl tisíce lidí.

A ještě jedna informace k českým věznicím: Od poloviny ledna bude ve Valdicích na Jičínsku otevřeno nové oddělení pro výkon doživotního trestu. Spolu s doživotně odsouzenými tam budou pykat i vězni vyžadující zvýšenou ostrahu. K zahájení rekonstrukce bývalé vazební věznice došlo v dubnu loňského roku. Od věznice Mírov na Šumpersku, kde jsou také vězni odsouzení k doživotí, se valdické zařízení liší vyšším důrazem na zabezpečovací prvky. První trestanci by měli do nového valdického oddělení přijít v polovině ledna. Bude mezi nimi i šest doživotně odsouzených, kteří již ve valdické věznici jsou. Do nových cel se tak mezi prvními přesunou i vrazi Jiří Kajínek a Ivan Roubal. Celkem je v České republice 22 doživotně odsouzených.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio