Ve slavkovském muzeu si můžete vyzkoušet klečení na hrachu

slavkov_skoly2.jpg

Klečet na hrachu, vyzkoušet si krasopis nebo zarecitovat básničku - to všechno mohou návštěvníci výstavy Cestička do školy, která byla v polovině dubna otevřena v Historickém muzeu ve Slavkově u Brna. Výstava ukazuje, jak vypadaly školní třídy v době rakousko-uherského mocnářství, za první republiky a v 50. letech minulého století. O další informace jsme požádali Vladimíru Zichovou ze slavkovského muzea:

"My jsme prakticky celou historii představili předem, takže návštěvník si ji může v klidu přečíst ve vstupních prostorách Sally terreny. Jakmile přijde na vlastní výstavu, je okamžitě vtažen do děje v jednotlivých třídách."

Jak to vypadá konkrétně?

"V první místnosti se dostává do třídy z období Rakouska - Uherska. Zasedne zde do tzv. škamen, dřevěných lavic, ve kterých se žáci učili. Může si zde vyzkoušet psaní krasopisu třeba násadkovým perem."

Máte tam i psací tabulky?

"Máme tady psací tabulky, ale vzhledem k tomu, že jsou poměrně křehké, nemohli jsme je nainstalovat na šikmých lavicích."

Jak to bylo s životem v takové třídě? Jak dlouho tam děti třeba seděly?

"Bylo zajímavé, jak dlouho vůbec děti chodily do školy. Přestože již císařovna Marie Terezie schválila v roce 1774 všeobecný školní řád, kterým byla zavedena povinná školní docházka, každá škola si mohla stanovit jeden volný den, kdy děti školu nenavštěvovaly a zabývaly se například domácími pracemi. Ve Slavkově například nechodily do školy ve čtvrtek."

Vy potom pokračujete dobou první republiky...

"Ve třídě z první republiky se návštěvníci opět mohou posadit do lavic. V této třídě si mohou i vyzkoušet klečení na hrachu, což byl jeden z obvyklých trestů, když žáci vyrušovali."

Už to opravdu někdo vyzkoušel?

"Budete se divit, ale je to oblíbená zábava, a nejenom u školních dětí."

Jaké období tam ještě zachycujete?

"V poslední třídě je představena učebna z 50. let 20. století. Setkáváme se zde s typickými symboly této doby, s portrétem prezidenta Gottwalda a neoddělitelným portrétem Josifa Vissarionoviče Stalina. V rohu třídy jsou pak pionýrské prapory a pionýrský řád. K zajímavostem v této třídě patří obrazová abeceda a žáci si mohou zarecitovat básničky k jednotlivým písmenům."

Připravilo Historické muzeum ve Slavkově kromě této výstavy ještě něco nového ve svých expozicích?

"V letošním roce jsme otevřeli novou stálou expozici. Kromě původní zámecké trasy, která se zabývá dějinami vlastního zámku a známého rodu Kouniců, se návštěvník dozví o jejich obrazové sbírce. Ve druhé trase se naopak dozví, jak se v jednotlivých obdobích bydlelo, do čeho se panstvo odívalo. Máme tady ale i dva zajímavé salónky, jeden je věnován vývoji květinových vazeb a v posledním sále se návštěvník dozvídá o dějinách odívání."

Výstava Cestička do školy v Historickém muzeu ve Slavkově potrvá do 14. října letošního roku.