Ve středních Čechách se objevil pelikán

Le jardin zoologique de Prague

Ornitologové jsou překvapeni. Při pravidelné kontrole hnízdících čápů totiž spatřili něco nevídaného. Na čapí hnízdo se pokoušel usednout pelikán bílý. Pelikáni se přitom do českých zemí zatoulají jen výjimečně. Více už Zdeňka Kuchyňová.

Nejbližší hnízdiště těchto ptáků s obrovským zobákem jsou v Rumunsku či v severním Řecku. Ve středních Čechách na Nymbursku se pelikán objevil ve chvíli, kdy se už desítky ptačích druhů vrátily ze svých zimovišť. Ochránci přírody soudí, že zřejmě uprchl ze zajetí a možná byl vychován ve společnosti čápů. Jak říká Marek Velechovský z Českého svazu ochránců přírody, jde o skutečnou raritu.

"V tuhle chvíli nemáme zprávy, že by někomu unikl pelikán. Nicméně podle chování se nedá úplně vyloučit, že by to nebylo možné. Ale samozřejmě nelze úplně vyloučit, že to je pták, který se sem zatoulal. Co nám je známo, tak někdy na podzim se vyskytl v jižních Čechách. Ve středních Čechách je to pravděpodobně poprvé."

Tento pelikán napadl čápy na jejich hnízdě, je to něco naprosto neobvyklého?

"On se tam snažil sednout, ale vypadalo to tak. Tohle jeho chování je neobvyklé."

Jaké máte poslední informace? Je tu ještě pelikán a co s ním bude?

"Provádíme pravidelný monitoring a vlastně od pátku, kdy jsme ho tady viděli poprvé a zároveň naposledy, tak nemáme další zprávy."

Jak je vidět, pelikán se před ochránci přírody dovedně skrývá. I když z čapího hnízda odletěl, ekologové hodlají pozorovat, zda se sem nebude vracet.