Ve středu začala zavážka paliva do prvního bloku jaderné elektrárny Temelín, ekologové zesílili protesty

Čtrnáct let od zahájení stavby atomové elektrárny Temelín učinily České energetické závody rázný krok ke spuštění jaderné reace. Ve středu navečer bylo totiž zahájeno zavážení jaderného paliva do prvního reaktoru elektrárny. Podrobnosti má Zdeňka Kuchyňová:

Převoz paliva povolil ve středu odpoledne Státní úřad pro jadernou bezpečnost, podle něhož splňuje elektrárna všechna bezpečnostní kritéria. Už tři hodiny poté začal majitel gigantické temelínské stavby, společnost ČEZ, zavážet první ze 163 palivových článků do reaktoru. První štěpná reakce - tedy už nevratná změna - by se podle představ ČEZ měla uskutečnit v září. To by měl dodat Temelín první elektřinu do české rozvodné sítě. Do fáze zkušebního provozu na plném výkonu se může dostat na jaře roku 2001.

Okamžitě poté, co Státní úřad pro jadernou bezpečnost vydal povolení k zavážení jaderného paliva, začali s protestem před elektrárnou ekologičtí aktivisté, kteří táboří u Temelína od soboty a chtějí zde setrvat do 14. července. Jeden z největších odpůrců Temelína Hnutí Duha obvinilo úřad pro jadernou bezpečnost, že podléhá tlaku společnosti ČEZ, která chce podle něj spustit elektrárnu i za cenu, že nebudou splněny všechny bezpečnostní standardy. Jan Beránek z hnutí Duha příbližil jaké další kroky ekologové plánují:

" Zvažujeme možnost právních kroků, jinak se obracíme na vládu též s apelem, aby zabránila aktivaci jaderného paliva, protože právě aktivace je tím, krokem, který už nelze vzít zpět."

Právním postupem myslel Jan Beránek odvolání proti rozhodnutí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ve věci spuštění temelínské elektrárny. Toto odvolání podávají čtyři ekologická sdružení. Podle nich by elektrárenská společnost ČEZ měla do rozhodnutí o tomto odvolání zavážení paliva v Temelíně zastavit. Ekologové přitom argumentují listinou práv a svobod. Jaké je stanovisko Úřadu k tomuto postupu, to přiblížil jeho mluvčí Pavel Pitermann:

"My pochopitelně jako úřad veškeré důsledky plynoucí z Listiny lidských práv respektujeme a budeme respektovat. V žádném případě nám ovšem nepřísluší posuzovat jakákoliv odvolání nebo podněty občanů výhradně s touto listinou práv. Jsou rozhodující platné zákony. To znamená pokud se budou odvolávat a svou žádost zdůvodňovat tímto způsobem, pak bude muset pravděpodobně o celé záležitosti rozhodnout ten orgán, jemuž to přísluší. To znamená vláda, parlament a soudy."

Zavezení jaderného paliva vyvolalo odezvu také v sousedním Rakousku. Spolkový kancléř Wolfgang Schüssel požádal v této souvislosti premiéra Zemana o schůzku. Miloš Zeman mu ale vzkázal, že Praha nadále bude dodržovat sankce vůči jeho vládě, a proto se s kancléřem setkat nemíní. Vídeňská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová zase telefonovala svému kolegovi Janu Kavanovi. Požadovala, aby před dokončením elektrárny a před začátkem zkušebního provozu byly obsáhle posouzeny důsledky, které elektrárna může mít na životní prostředí. Mluvčí ministertsva zahraničí Aleš Pospíšil uvedl, že rakouská ministryně byla ujištěna, že vše probíhá podle striktních evropských strandardů.

"Pochopitelně se nevyhýbáme německým odborníkům, představitelům zemím unie, kteří budou moci prokazatelně ověřit, zda bezpečnost a veškeré počínání kolem temelínské elektrárny je ve shodě s těmito normami. A já jsem přesvědčen, že Temelín nebude nebezpečný pro naše občany, ani pro naše sousedy ať už uvnitř či vně Evropské unie."

K Rakousku se nově přidala německá spolková země Bavorsko, která má přitom na svém území několik jaderných elektráren, některé dokonce v těsném sousedství rakouských hranic. Podle bavorského ministra životního prostředí Wernera Schnappaufa je před zahájením provozu Temelína bezpodmínečně nutné, aby bylo předloženo osvědčení o jeho bezpečnosti.