Velvyslanec USA Stapleton slíbil pomoc Terezínskému památníku

Terezín, Foto:ČTK

Jedním z míst, které výrazně poznamenaly záplavy, je město Terezín a místní památník. Americký velvyslanec v České republice Craig Stapleton po úterní návštěvě v Terezíně přislíbil, že osloví americké firmy a židovskou obec, aby záplavami zničenému památníku pomohly. O podrobnosti se zajímal Vilém Faltýnek.

Terezín,  Foto:ČTK
Terezín patří k jednomu z nejpostiženějších míst na Litoměřicku. Ředitel památníku v Terezíně Jan Munk odhadl, že jen na památníku dosáhnou škody přibližně 60 miliónů korun. Munkův zástupce Vojtěch Blodyk upřesnil, z jakých zdrojů očekávají konkrétní finanční pomoc.

"První pomoc přijde ze strany ministerstva kultury, bude se jednat o několik milionů korun jenom na ty nejzákladnější opravy a na práce, které umožní alespoň s omezeními obnovit návštěvnický provoz. My v žádném případě nejsme schopni ten ohromný rozsah škod zvládnout vlastními silami a prostředky, protože budeme muset shánět odborné firmy a to všechno stojí spoustu peněz."

Terezín se obrací se žádostmi o pomoc na řadu dalších institucí, mlhavé jsou zatím informace o finančních sbírkách, které ve prospěch Terezína probíhají v zahraničí. S konkrétní pomocí přichází také americké velvyslanectví v Praze. Pro Radio Praha ji konkretizovala tisková mluvčí velvyslanectví Lisa Helling:

Stapleton a Blodig,  Foto:ČTK
"Velvyslanec USA Craig Stapleton navštívil památník Terezín. Ředitel památníku PhDr. Munk mu ukázal škody na pevnosti, muzeu a sbírkách, které zde způsobila povodeň. Jednou z nejaktuálnějších potřeb jsou tak jako na dalších místech sušičky. Během několika příštích dnů bude za pomoci americké telekomunikační společnosti Motorola doručeno do Terezína deset průmyslových sušiček. Tato dodávka plně nepokryje jejich potřeby, ale je to počáteční příspěvek. Současně velvyslanec probíral různé možnosti odborné technické pomoci, kterou mohou Spojené státy nabídnout k obnově sbírek v památníku. Jsme v procesu kontaktování se s Muzeem holocaustu ve Washingtonu, abychom určili pomoc, kterou můžeme nabídnout."

Podle Blodyka záleží dnes osud památek především na rychlosti, s jakou případná pomoc přijde.

"Momentálně nenávratně ztraceno není nic, ale může být, pokud se nám nepodaří včas provést restaurátorské práce. Jestli jsem mluvil například o původním zařízení vězeňských cel, tak pokud nebude možno provést rekonstrukční práce v potřebné době, tak ty dřevěné podlahy a podobně budou ničeny. Shnijí a nebude možné je zachránit."