Veřejná soutěž na podobu české expozice a pavilonu na Expo 2010 v Šanghaji

Hala v Šanghaji pro Expo 2010

Velkou příležitostí pro designéry, architekty, ale třeba i divadelníky bude právě vyhlášená veřejná soutěž na podobu české expozice a pavilonu na Expo 2010. To se bude konat v čínské Šanghaji a její motto zní: Lepší město - lepší život. Česko se chce představit jako moderní, vyspělá země, atraktivní turistická destinace i prostor pro investiční příležitosti.

Hala v Šanghaji pro Expo 2010
Česko si bude halu v Šanghaji pronajímat, proto je důležité, aby exteriér už na dálku vzbuzoval pozornost a přilákal návštěvníky. Navíc leží na poměrně strategickém místě. Poblíž se vine vysutý chodník - hlavní komunikační tepna. Pavilon by proto měl být nepřehlédnutelný z nadhledu pěti či šesti metrů, ale i z chodníku. Organizátoři předpokládají, že na Expo přijde zhruba 70 milionů lidí.

"Nám vyšlo, že naším pavilonem může projít až 30 tisíc návštěvníků denně, což je zhruba tři krát tolik, než bylo na minulém Expo, takže tomu musí být návrhy přizpůsobeny,"

uvedl manažer pavilonu a expozice Petr Prokop. Důraz má být kladen na současnost, nikoliv na minulost. Český pavilon bude mít rozlohu 2000 metrů čtverečních.

"Je zde expoziční část - asi 1500 metrů, druhá část bude obsahovat komerční aktivity. To je restaurace, obchod, zázemí a Meeting Room. Předpokládám, že se spojíme s významnými firmami, zejména českými, které si budou tento prostor pronajímat a budou v něm navazovat kontakty."

Hodnota zakázky je zhruba 185 milionů a zájemci budou mít na zpracování návrhu čas tři měsíce. Češi si vybrali téma Plody civilizace, záměrně velmi obecné, aby nebyly tvůrčí týmy dopředu ničím svazovány. Budou totiž navrhovat nejen exteriér budovy, ale i samotnou expozici, včetně její realizace. Navíc se musí postarat o provoz. Výběr tvůrce pavilonu tak bude klíčový pro úspěch českého vystoupení na Expo 2010. Hodnotícím kritériem bude kvalita a cena. Cena bude rozhodující z 30ti procent a kvalita ze 70ti. Náš pavilon by měl Česko komplexně představit, říká člen poradního sboru a historik architektury Zdeněk Lukeš.

"V období po roce 1990 jako kdybychom nevěděli jak sami sebe prezentovat a končilo to většinou tím, že se řeklo: tak tam dáme české sklo nebo naposled v Aiči, což byla jistě velice kvalitní expozice: tak tam uděláme atraktivní interaktivní prvky pro návštěvníky. Tady vidím konečně příležitost vrátit se ke kořenům, proč se světové výstavy začaly pořádat, že to je komplexní prezentace země - co dokáže vyrobit, jakou má kulturní úroveň. Jestliže se hovoří o tom, že světové výstavy mají v dnešní otevřené společnosti internetu zenit za sebou, tak já si myslím, že právě Čína může být důkazem, že ten model ještě není mrtev a naopak může být velmi zajímavý."

Česko už zaznamenalo úspěch. V kategorii s názvem Obyvatelné město zabodoval pražský protipovodňový systém s mobilními bariérami. Praha se mezi vítěze probojovala v konkurenci 113 návrhů z 86 světových měst.