Vicepremiér a ministr financí Pavel Mertlík podal demisi

Pavel Mertlik

Vicepremiér a ministr financí Pavel Mertlík v úterý dopoledne nečekaně rezignoval na svou vládní funkci. Podrobnosti zjišťoval Josef Kubeczka.

V demisi podané premiéru Miloši Zemanovi ministr Mertlík jako důvod svého rozhodnutí uvedl malou schopnost ovlivnit některá zásadní rozhodnutí kabinetu. Důvody rezignace však chce podrobněji vysvětlit ve středu na tiskové konferenci. Pouze uvedl:

"Rozhodnutí stát se členem vlády je velmi složité a zodpovědné rozhodnutí, které se rodí dlouho a obdobně to bývá i s rozhodnutí z vlády vystoupit. Čili nejde o žádný unáhlený krok. Jinak si myslím, že kdo pozorně sleduje vývoj na české politické scéně, tak si jistě určité důvody dokáže domyslet."

Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, stojí za demisí Mertlíka dlouhodobé spory ve vládě, které vyvrcholily na jejím pondělním zasedání. Vláda totiž neschválila Mertlíkův návrh na urychlenou privatizaci čtyř energetických distribučních společností ani postup Fondu národního majetku při výběru poradců pro energetiku.

Někteří sociálně demokratičtí poslanci a také ministr kultury Pavel Dostál byli nečekanou demisí překvapeni. Ministr Dostál řekl, že ještě v pondělí večer odcházel Mertlík z vlády jako její člen. Dodal, že jednání vlády nepoznamenal žádný konflikt. Prezident Václav Havel nepovažuje rezignaci vicepremiéra a ministra financí Pavla Mertlíka za dobrou zprávu.

Stínový ministr financí Čtyřkoalice a bývalý ministr financí Ivan Pilip se domnívá, že Pavel Mertlík byl respektovaným odborníkem, který se často dostával do sporů s některými členy vlády.

"V poslední době velkou část těch střetů prohrával s křídlem, které si tu levicovou politiku představuje jako v Evropě šedesátých let a u pana ministra Grégra bych řekl jako ve východní Evropě šedesátých let. A to, myslím, že je ten hlavní důvod, proč pan Mertlík odešel a z jeho strany je to rozhodnutí osobně zcela pochopitelné. Z pohledu toho, jak bude vypadat vláda a kam může směřovat, si myslím, že je to špatná zpráva."

S lítostí reagoval na nečekaný krok ministra Mertlíka také guvernér národní banky Zdeněk Tůma. Podle něj je velmi smutné, pokud ministrovi financí nezbývá nic jiného, než odstoupit, chce-li naznačit, že vývoj veřejných financí není pod kontrolou. Neudržitelný vývoj veřejných rozpočtů označuje centrální banka stejně jako další instituce za největší riziko vývoje ekonomiky. K osobě ministra Mertlíka pak guvernér uvedl

"Mne osobně odtoupení pana ministra Mertlíka mrzí, protože ho považuji za výborného ministra financí, za člověka, který je intelektuálně poctivý a je to v každém případě škoda."

Analytik Conseq Finance Petr Zahradník soudí, že demise ministra financí je pro českou ekonomiku negativní zpráva a tomu odpovídá i reakce všech finančních indikátorů. Mimo jiné koruna krátce nato oslabila. "Lidé, kteří k tomu Mertlíka donutili, by se měli zamyslet nad tím, jaká je jejich role v politice a ekonomickém životě," uvedl Zahradník. Podle něj byl na Mertlíka vyvíjen extrémní tlak i z pozice jeho vlastní strany. "Je to logický důvod k tomu, klást odpor," uvedl Zahradník. Jedním z důvodů demise mohly podle něj být i rozpory s ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem. "Ono pracovat tři roky v podmínkách permanentních věcných názorových rozporů s člověkem, který by mu měl být partnerem, a sledovat jeho neukojené ambice asi není zcela jednoduché," dodal. Mertlíkovým odchodem zeslábla podle Zahradníka i pozice sociální demokracie, čehož by mohly využít ostatní politické strany.