Viladomy a názvy obytných čtvrtí

U mikrofonu je teď Věra Schmiedtová a Čeština jak ji neznáte. Dnes zamyšlení nad novým pojemem viladomy a nad tím, jak vznikají často idylické názvy nových obytných čtvrtí.

Názvy nových obytných čtvrtí a obytných celků se snaží vyvolat v uživateli dojem, že žijeme v idylických městech, kde stále ještě existují lesy, pole, louky a v nich obydlí a stavby lidského rozměru.

Nenechte se touto idylou mýlit! Za těmito názvy se skrývají panelová sídliště, kde se příroda vyskytuje jen jako prostor, který byl lidskou rukou zničený. Musíte mít schopnost velkého veřejného soustředění, abyste neviděli neharmonické pohledy a výhledy, které mají daleko k idyle.

Všimněme si těchto názvů: Stodůlky, Luka, Lužiny, Hůrka. Jsou to názvy zastávek metra linky B v Praze. Všechny tyto názvy byly odvozeny z názvů venkovské krajiny. Všechny označují nové části panelového sídliště Jihozápadního Města.

Stejné je to i s linkou C - Rajská zahrada, Černý most. Samozřejmě, že byste tam marně pátrali po černém mostu nebo po rajské zahradě. Směrem na Ruzyňské letiště máme sídliště Dědina. V starší zástavbě Prahy je sídliště Zahradní Město.

Nové názvy neodpovídají místům, která je nesou. Dříve se mohli lidé spolehnout, že pokud někdo bydlel U Rybníčku, ten rybník tam byl. Ne tak je tomu v současném městě. Ani královské vinohrady už neexistují. Jsou tam jen ulice činžovních domů v secesním stylu. Jsou tam Královské Vinohrady.

Investoři, kteří se snaží zbohatnout na stavbě nových bytových komplexů, jim také vymýšlejí idylické názvy, které v zákaznicích vyvolávají hezké představy. Podívejme se na některé z nich: Harrachov Mumlavské zátiší; nové byty u Hostivařského háje; nové byty Palouček II, Beroun; Sluneční město, Praha 5 Zbraslav; Korunní dvůr exkluzívní byty v atraktivní lokalitě Vinohrad; Modrá cesta, Praha 9 - Kbely je sluncem zalité bydlení, které ani mráček nezastíní; Praha 4 - Krč, Zelené údolí; Slunečný vrch - stavební pozemky v Černošicích; rezidence Pod Krocínkou, Praha 9 - viladomy.

Všimněme si nového slova - viladům. Podle kontextu z Českého národního korpusu se nejedná o žádný malý obytný dům, ve kterém by bydlela jedna rodina, maximálně několik rodin, jak známe užití slova vila z minula.

"...firma IPB Real usilovala o vybudování "viladomů" s osmi stovkami bytů takřka na dotek k údolní nivě Kunratického potoka, kterou chrání statut přírodní památky ."

Viladům není ani dřívější nájemní vila. Viladům patří do kategorie reklamního pozlátka, stejně jako všechna ta Sluneční města a Zelená údolí. Nenechte se ošálit. Za všemi těmito názvy je rozbrázděná městská krajina. Dnes už stavaři nenajdou odvahu, aby nazvali nový obytný komplex tak prostě a průhledně jako byl prvorepublikový pražský Spořilov.


Písnička Ivana Mládka o "zapeklité češtině" předeslala o čem je projekt, který vám na tomto místě Radio Praha nabízí.

Nejedná se o kurz českého jazyka, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je to spíše povídání a zamyšlení o češtině, jejích proměnách v závislosti na společenském životě, historii a podobně. Jednotlivé kapitoly se pozastavují u různých zvláštností a zajímavostí, které v současné češtině nalézáme.

Doufáme, že se vám tato série zastavení nad českým jazykem bude líbit. Přivítáme samozřejmě vaše názory a připomínky.

Seriál připravila Věra Schmiedtová - vědecká pracovnice Českého národního korpusu. O jakou instituci se vlastně jedná a o čem v novém seriálu uslyšíte, se dozvíte z následujícího rozhovoru, který s paní Schmiedtovou natočil Jaromír Marek..... Pozorování jazyka byla ověřena v Českém národním korpusu, podrobnosti o něm najdete na internetové adrese ucnk.ff.cuni.cz