Vinaře na jižní Moravě trápí přebytek vína ve sklepích, může ohrozit letošní úrodu

Pálavské vinice

Jarní uzavření restaurací, vináren, vinoték, zrušené festivaly či degustace. Téměř 300 tradičních akcí spojených s vínem pohřbil letos koronavirus. V době nouzového stavu se tak prodej vína téměř zastavil. Plné sklady neprodaného vína mohou zkomplikovat vinařům na jihu Moravy letošní vinobraní.

Foto: Radio Prague International

Nízký odběr vína může totiž znamenat ohrožení pro letošní úrodu. V přeplněných sklepech a skladech totiž pro víno nového ročníku může chybět místo. Hroznů navíc letos bude pravděpodobně nadbytek. Vinné révě totiž zatím přeje počasí.

„Dá se říct, že letošní rok bude pro všechny zlomový," upozorňuje místopředseda Vinařské asociace ČR Jiří Maděřič. Pokud nebudou mít vinaři kam nové víno umístit, tak není podle něj jisté, zda budou vůbec vinice sklízet. Nevyplatí se jim to.

Foto: Štěpánka Budková

Loňské objednávky hroznů už někteří vinaři ruší, protože nebudou mít kapacitu na to vše zpracovat.

Přeplněné sklepy vína trápí nejen vinaře v Česku, ale také velké vinařské země typu Itálie, Francie a Španělsko. Situace by se podle nich mohla řešit destilováním vína na etanol. Česko ale k takovému kroku podle prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye nepřistoupí. "Opatření v podobě destilování vína na líh u nás neplánujeme," uvedl.

Vinařská turistika

Přestože tříměsíční výpadek a dopady vládních opatření už letos vinaři dorovnat nestačí, alespoň částečně zahojit by to mohla vinařská turistika, která je právě na jižní Moravě velmi oblíbená.

Foto: Barbora Němcová

„Vinařská turistika se zase vrátila do svých kolejích. Lidem často i večer dojde víno a ví, že tady je otevřeno. Přijedou sem doplnit a mohou pokračovat,“ řekl Českému rozhlasu ředitel vinařství Château Valtice David Šťastný, podle kterého si turisté opět hledají cestu na jižní Moravu

Rostoucí zájem ze strany turistů potvrzují i majitelé malých vinařství se sklípky. Hned po uvolnění zpřísněných podmínek zaznamenali zvýšenou poptávku o rezervace.

Prestižní ceny

Odložena byla letos kvůli koronaviru i řada tradičních vinařských akcí a soutěží v Česku i v zahraničí. Jednou z prvních, které se pak konaly v létě, byla prestižní soutěž Vinagora v Maďarsku, a hned na ni bodovali moravští vinaři. Získali tři zlaté a tři stříbrné medaile. Účast přitom v letošním roce přitom opět dosáhla rekordu, porota posuzovala 775 vzorků z 15 zemí.

Zanedlouho přidali vinaři z Moravy a Čech další ocenění z prestižní soutěže Finger Lakes International Wine Competition ve státě New York v USA. Získali titul šampiona v kategorii červených vín, deset velkých zlatých, 14 zlatých a 45 stříbrných medailí. Do soutěže z Česka putovalo 202 vzorků, celkem bylo přihlášeno přes 2000 vín a destilátů.

Největším úspěchem je titul šampiona, který získal Merlot Premium Collection 2017 z vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice. "Letošní obrovský úspěch je pro naše rodinné vinařství o to cennější, že jde o šampiona v kategorii červených vín, navíc u odrůdy, která se pěstuje ve všech významných vinařských státech. Takže konkurence je skutečně obrovská. Již několik let rádi boříme mýty o tom, že na Moravě nejdou vyrobit světová červená vína," řekl ředitel Chateau Valtice David Šťastný.