Vítěz tendru na dostavbu Temelína bude vybrán v roce 2013

Vítěz tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín bude vybrán v roce 2013. Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších, by se měl pohybovat v řádu stovek miliard korun.

O dostavbě jaderné elektrárny Temelín bude rozhodovat pouze stát, který má v dozorčí radě ČEZ rozhodující slovo, řekl premiér Petr Nečas:

"Tento tendr sebou nese značná bezpečnostní, ekonomická a zahraničně politická rizika, čili je to nesmírně závažná záležitost."

O tom podle premiéra nemohou rozhodovat řídící orgány ČEZ, ale stát a to včetně rozhodnutí o vítězi soutěže a harmonogramu. Původně ČEZ vypsala tendr v hodnotě kolem půl bilionu korun loni na začátku srpna. Vládě se však nelíbilo, že o zadání tendru předem nevěděla a neschválila ani harmonogram výběrového řízení. A co bude nyní při výběru rozhodující?

"Klíčová kritéria budou cena, transfer technologií a know-how a podíl českých firem,"

Václav Bartuška  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
uvedl vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška. Datum dokončení Temelína a cena zakázky budou uvedeny v nabídkách, které uchazeči předloží v roce 2012. Do tendru na dostavbu Temelína se přihlásily americký Westinghouse, česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, a francouzská společnost Areva. O jednání se tak zajímaví i politici všech tří zemí. A jaká bude podle vládního zmocněnce Bartušky při výběru vítěze úloha firmy ČEZ?

"Máme plnou důvěru v její technickou schopnost posoudit nabídky, ale zároveň musím říct naprosto jednoznačně, že všude na světě je jaderná energetika výsostnou doménou státu."

Vítěze tendru vyberou ministři v roce 2013. Podle premiéra Nečase musí být zodpovězeny klíčové otázky, zda všichni zájemci splňují odborné a technické parametry podle současných norem, zda je nějaký projekt technicky progresivnější a jaká jsou jejich rizika. Proces může skončit i tím, že nebude vybrán ani jeden z uchazečů.

Alexandr Vondra
Stát je vlastníkem zhruba 70 procent akcií společnosti ČEZ. Výstavba, provoz a pozdější likvidace tohoto projektu znamená závazek téměř na sto let. Podle ministra obrany Alexandra Vondra, jde o tak velkou zakázku, že musí být po kontrolou vlády:

"To je skutečně veliká zakázka na desítky let dopředu za poměrně značného objemu prostředků a je to něco, co nemůže jít totálně mimo vládu."

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž souhlasí, že stát jako hlavní akcionář bude mít v tendru rozhodující slovo. ČEZ jako provozovatel Temelína, plánovala, že dva nové bloky začnou vyrábět proud v roce 2020.

Historie temelínské elektrárny se píše už od konce 70. let, kdy byl vydán záměr na výstavbu elektrárny, která měla mít čtyři bloky. V devadesátém roce však byly práce za třetím a čtvrtém z rozhodnutí vlády pozastaveny. Práce na prvních dvou blocích pokračovaly a první energii do sítě začala elektrárna dodávat v roce 2000.