Vláda chápe nutnost útoku, ale postrádá mandát OSN

Pavel Štefka a Jaroslav Tvrdík, foto: ČTK

Postoj české vlády k blížícímu se válečnému konfliktu v Iráku nebyl však až do středečního večera jednoznačný. Kabinet Vladimíra Špidly po vyhlášení 48hodinového ultimáta, které dal americký prezident George Bush Saddámu Husajnovi k odchodu do exilu, zvolil vyčkávací taktiku. Premiér prohlásil, že Česká republika zaujme konkrétní stanovisko ve chvíli, kdy vojenské operace začnou. Ve středu však vláda opatrně potvrdila, že se staví na stranu protisaddámovské koalice.

Pavel Štefka a Jaroslav Tvrdík,  foto: ČTK
V prohlášení, které vláda ve středu po dlouhém jednání přijala, se říká, že přestože česká vláda považuje vojenské řešení za krajní prostředek, vojenský úder proti Iráku je podle české vlády poslední možností, jak dosáhnout naplnění minulých rezolucí OSN: "Vláda ČR chápe koaliční operaci jako poslední prostředek vedoucí k naplnění příslušných rezolucí RB OSN, avšak lituje, že se nepodařilo pro tento krok získat nový mandát OSN."

Češi mají nyní v Kuvajtu kolem 350 příslušníků 1. česko-slovenského protichemického praporu, Slováků je zde téměř 70. Čeští chemici, kteří nyní působí v Kuvajtu, se však do bojů nezapojí. "Vzhledem k tomu, že není nový mandát RB OSN, není česká jednotka součástí vojenské operace proti Iráku. Usnesení našeho parlamentu neumožňuje, abychom se do takovéto akce zapojili," vysvětlil premiér. Vládní prohlášení připouští pouze humanitární účast českých chemiků: "Prapor radiační, chemické a biologické ochrany Armády ČR, vyslaný do operace Trvalá svoboda, je připraven zapojit se do záchranných a humanitárních prací v případě použití nebo důvodného podezření z použití zbraní hromadného ničení proti civilnímu obyvatelstvu nebo koaličním jednotkám či k likvidaci následků katastrof v oblasti působení praporu."

Jaroslav Tvrdík,  foto: ČTK
Špidla rovněž oznámil, že vláda je připravena zapojit se do poválečné obnovy Iráku. "Vláda je připravena poskytnout Iráku humanitární pomoc a podílet se na následné obnově v zájmu zlepšení životních a ekonomických podmínek iráckého lidu a s cílem obnovit bezpečnost a stabilitu regionu."

V uplynulých dnech byli ze země vyhoštěni Iráčtí diplomaté. Premiér Špidla vysvětlil, proč vláda sáhla k tomuto kroku. "Mezinárodní napětí se v této oblasti stupňuje a my jsme usoudili, že je to z obecně politických i bezpečnostních hledisek lepší,"řekl ve středu.

V souvislosti s útokem se v České republice chystá řada bezpečnostních opatření. Bezprostřední nebezpečí pro ČR podle Špidly nehrozí. Obrana země je v odpovídajícím stádiu pohotovosti, není problém reagovat na aktuální vývoj situace, ubezpečil premiér.