Vláda chce zvýšit počty mediků

Foto: Pixabay, CC0 Public Domain
0:00
/
0:00

Vláda chce zvýšit počty studentů medicíny o 15 procent. V roce 2020 bude totiž třetina českých lékařů starších 60 let a počty absolventů opouštějících fakulty v té době nestačí nahradit ani lékaře odcházející do důchodu.

Robert Plaga,  foto: ČT
V současné době absolvuje každoročně obor všeobecné lékařství v českém jazyce asi 1340 studentů. Lékařské fakulty přijímají každého desátého až patnáctého zájemce.

Vláda se chystá v příštích 11 letech uvolnit téměř 7 miliard korun. Počítá například se zvýšením mezd pro vysokoškolské pedagogy na srovnatelnou úroveň s lékaři z praxe, uvedl ministr školství Robert Plaga z hnutí ANO:

"Je to akční plán. Chceme, aby přesahoval horizont volebního období. Má řešit období 11 let. Zhruba půl miliardy korun ročně má jít na navýšení počtu studentů, ale hlavně absolventů lékařských fakult v ČR."

Jak doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), lékaři stárnou a není dostatek absolventů medicíny, kteří by je nahradili. Kritická situace je nejen v terénní praxi, ale i v oblasti pedagogů, kteří vzdělávají budoucí lékaře na veřejných vysokých školách.

Podle Asociace děkanů lékařských fakult si lékaři-učitelé ve stejném věku a při stejném vzdělání přijdou asi na polovinu proti kolegům v nemocnicích. Nastupujícím učitelům mohou fakulty nabídnout tarifní plat kolem 23.000 až 27.000 korun hrubého. Plat se zvyšuje po dosažení titulu docenta, což trvá obvykle 10 až 15 let. Stoupne na přibližně 45.000 korun, u profesorů na 50.000 až 60.000 korun. Někdy ale fakulty na plné úvazky nemají, takže nabízejí částečné úvazky. Lékaři z klinické praxe proto často kombinují výuku s úvazkem v nemocnici. U teoretických oborů to ale není vždy možné. Nejvíc chybí učitelé anatomie, často jsou v důchodovém věku. Ve výuce je nahrazují absolventi přírodovědných oborů.

Nedostatek lékařů je nahrazován lékaři ze zahraničí

Foto: Pixabay,  CC0 Public Domain
Podle odhadů Ústavu zdravotnických informací a statistiky se bude nedostatek lékařů i lékařů-učitelů prohlubovat. Už v současné době je docentům lékařských fakult v průměru 55 let, 14 procentům je přes 70 let.

Nedostatek lékařů je v nemocnicích nahrazován lékaři ze zahraničí. V rámci projektu Ukrajina jich v tuzemsku pracuje zhruba 150, říká prezident Lékařské komory Milan Kubek. Do roka by si měli dodělat aprobační zkoušku. Podle komory tak představují riziko pro pacienty, protože nemají potřebné odborné a jazykové zkoušky.

"Dovedete si asi představit, jak vypadá komunikace lékař - pacient, když se spolu nedomluví, a u těch lékařů není ani prověřeno jejich odborné vzdělání," uvedl Kubek.

Naopak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO už dřív řekl, že ukrajinští lékaři jsou přínosem hlavně pro nemocnice.

"Jsou pro ně důležití, aby tam byli, aby zajistili provoz, samozřejmě pod dozorem českého lékaře"

Přijímání lékařů a zdravotních sester z Ukrajiny a dalších zemí je podle ministra Vojtěcha důležité pro zajištění zdravotní péče.