Vláda chystá škrty ve státní správě

Foto: ČTK

Český stát chce dále šetřit. Přes 24 miliard korun má přinést redukce a rušení přebytečných agend státní správy a úřadů postupně do roku 2015. Nelehký úkol řeší vicepremiérka za stranu LIDEM Karolina Peake. Pracovní komise se nad tímto tématem sejde začátkem srpna. Do konce srpna pak chce mít vicepremiérka hotové podklady pro úspory, které pošle kabinetu.

Karolína Peake,  foto: ČTK
Ministři zatím navrhli škrty jen asi ve výši 600 milionů korun. Karolína Peake Českému rozhlasu vysvětlila, kde a jak chce ušetřit.

"V první řadě samozřejmě využijeme ty návrhy, se kterými přišly samy resorty. V druhé řadě se sejdeme se zástupci jednotlivých resortů, přizveme k tomu i externisty, například profesora Mejstříka z komise RIA a člena NERVu a další lidi, kteří se na veřejnou správu podívají zvenku."

Peake zdůraznila, že vláda chce ušetřit mnohem víc, než jsou ochotna ministerstva škrtnout.

"Máme pro rok 2014 najít 12 miliard a pro rok 2015 24 miliard. Budeme to hledat složitě, ale ten úkol jsem připravená splnit. Budeme muset také připravit seznam politických otázek, které vláda bude muset řešit - například otázky typu, zda potřebujeme tolik matričních úřadů, kolik máme, zda potřebujeme tolik nalézacích soudů, kolik máme, a zda můžeme i v těchto položkách přijít s návrhy na redukci."

Vláda chce ale snižovat deficit veřejných financí do roku 2015 pomalejším tempem, než dosud plánovala. Ještě letos v dubnu počítalo ministerstvo financí pro rok 2013 s deficitem necelá tři procenta HDP a pro rok 2014 se schodkem o procento nižším. Nyní ministerstvo počítá s deficitem 3,2 procenta, růst ekonomiky je totiž pomalejší. Podle Karolíny Peake ministerstva zaslala podklady, některé úřady chtějí ale dokonce peníze přidat.

"Naprostá většina resortů skutečně přehled agend poslala, nicméně navrhují naprosté minimum škrtů. Jsou dokonce úřady, jako například Energetický regulační úřad, který upozorňuje na to, že některé agendy dokonce bude muset navýšit. Já rozhodně v tuto chvíli žádnou odpovědnost za sebe vyvozovat nemohu, svého úkolu se zhošťuji teprve nyní. Budu muset zkrátka navrhnout škrty místo těch resortů."

Resort obrany například seškrtá až půl miliardy korun efektivnějšími nákupy. Ministerstvo školství uvažuje o zjednodušení akreditačního řízení, úsporu odhaduje na 74 milionů korun. Ministerstvo dopravy navrhuje sloučit kosmické aktivity České republiky. Jak šetří ministerstvo zemědělství, řekl ministr Petr Bendl.

Petr Bendl
"Slučujeme dozorové orgány, potravinářskou inspekci a veterináře."

Karolína Peake uvedla, že po sloučení agend bude důvod zrušit ministerstvo pro místní rozvoj, které spravuje především evropské dotace. I ministr Kamil Jankovský ale navrhl úsporná opatření.

"Sám ministr pro místní rozvoj přichází s návrhem na zřízení úřadu pro veřejné zadávání, což je jedna z hlavních agend Ministerstva pro místní rozvoj. Je fakt, že na tomto ministerstvu by těchto agend po vyčlenění stavebního úřadu mnoho nezbylo a pak by se nabízelo například sloučení tohoto ministerstva s úřadem jiným."

Stínový ministr financí a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka navrhuje i další řešení pro škrty. České televizi řekl:

Bohuslav Sobotka
"Ušetřit peníze by mohlo urychlení sloučení výběru daní, sociálního a také zdravotního pojištění. To je dnes agenda, kterou provádí tři instituce."

Karolína Peake také Českému rozhlasu řekla, že s návrhy na úspory se zahrnou do návrhu státního rozpočtu na příští rok.

"Počítá se s tím už v rozpočtu, nicméně v tuto chvíli tak, jak je rozpočet nastaven, se počítá pouze s plošným škrtem - bez detailů, se kterými mám přijít já v rámci návrhu usnesení vládě. Časově se to nicméně úplně nekryje, protože usnesení vlády mi ukládá přinést návrhy do konce září a tou dobou už musí být rozpočet poslaný do sněmovny."

Ratingová agentura Moody´s Česko za snahu snižovat náklady pochválila. Podle ní se česká vláda snaží i přes nepříznivý ekonomický vývoj zavádět dobrá opatření. Podle agentury také ve prospěch Česka mluví nižší mzdy ve srovnání se západní Evropou, vysoká úroveň vzdělanosti a pokročilá infrastruktura.