Vláda hlásila válku extremistům

Stanislav Gross

Vláda vyhlásila válku extremismu a policie dostala zelenou pro použití všech zákonných prostředků. Ministr vnitra Stanislav Gross chce použít odposlechy a nasadit agenty. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Když před čtyřmi lety zahynul v Praze kvůli barvě své pleti súdánský student, všichni politici proti extremismu ostře vystoupili. Premiér Zeman sliboval připravit podklady pro zákaz skinheadů. Mnoho se však od té doby nestalo. Naopak aktivita extremistů stoupla - na srazy přijíždějí neonacisté z celé Evropy. Loni statistiky zaznamenaly více než 360 trestných činů s rasovým podtextem. Ministr vnitra Stanislav Gross proto přišel na vládu s návrhy zpřísnit dlouhé roky používaný výklad zákonů. Jedná se např. o možnost zamítnutí registrace sdružení vykazujícího extremistické znaky. Upravil se také výklad trestního zákona a trestního řádu tak, aby policie mohla účinněji zasahovat.

"Vláda dala souhlas s tím, abychom využili zákonných ustanovení zákona o pobytu cizinců k tomu, aby ty osoby, které se účastní podobných akcí, byli zahrnuti do seznamu nežádoucích osob a na příslušnou dobu, která je zákonem stanovena na maximálně 5 let, jim bylo zabráněno k jakémukoliv vstupu do České republiky."

Jak ministr Gross dále uvedl, nový výklad zákonů také umožňuje nasazení agentů a odposlechů. Dosud mohly být tyto prostředky používány pouze u závažných trestných činů se sazbou nad osm let vězení. Extremistickou scénu České republiky dlouhodobě sleduje Český helsinský výbor. Jeho představitel Pavel Bílek uvedl, že policie dříve necítila při svých zásazích podporu.

"Takový zdrženlivější přístup - raději nezasahovat - mnohokrát podle našich zkušeností pramenil z obav v rámci policie, aby za určitý razantní zásah nebyli výrazným způsobem kritizováni. Nemyslím si, že by policie ty zákony neznala, pouze je důsledně nevyužívala, ale jako hlavní příčinu toho stavu vidím, že necítili potřebnou podporu v této věci ze strany ministerstva vnitra. Jakkoli tato první konkrétnější iniciativa může situaci v jistém smyslu napomoci, tak jde o aktivitu velmi, velmi opožděnou a reaguje s velkým časovým zpožděním na naše volání a kvalifikované podněty, které tady jsou už celou řadu let."

V době, kdy politici zesilují boj proti extremismu, jsou už nejvýraznější skinheadské skupiny sdruženy v politické straně Národně sociální blok. Její představitelé už nechodí na náměstí s hákovými kříži na bundách, propagují své názory v oblecích a s kravatou, ale o to možná nebezpečněji.