Vláda podpořila zavedení hromadných žalob

Foto: Daniel Bone / Pixabay, CC0

Česko možná zavede hromadné žaloby, které umožňují skupině lidí uplatnit stejné nebo podobné nároky v jediném řízení. Návrh, který v lednu ministerstvo spravedlnosti zúžilo na oblast spotřebitelských sporů, schválila vláda.

Foto: Daniel Bone / Pixabay,  CC0

S hromadnými žalobami počítá programové prohlášení vlády. Dosud je není možné v Česku podávat. Jejich zavedení by mělo výrazně ulehčit soudům, nyní zbytečně zatíženým opakovaným projednáváním stejných otázek, říká ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

"Ušetří se s tím spousta času, odbřemení se soudům a bude to i pro ty, kdo žalují, levnější. Tento návrh zákona nemá negativní dopad na státní rozpočet." Předpis nyní projedná Sněmovna.

Hromadné žaloby - jen spotřebitelské spory

Možnost podat hromadnou žalobu se má týkat jen spotřebitelských sporů. Hromadná řízení naopak nemá být možné vést třeba v případech, kdy podniky svým chováním poškozují životní prostředí.

Jak uvedl právník spotřebitelské organizace dTest Marcel Ivánek, spotřebitelům se zatím nevyplatilo u soudu malé nároky vymáhat. Bylo to pro ně drahé a časově náročné.

"Ta hromadná žaloba umožní spotřebitele spojit a zajistit pro ně spravedlivou kompenzaci. Pomůže to nejen jednotlivým spotřebitelům, ale taky trhu jako celku, protože ho to pomůže nějakým způsobem zpřehlednit a vytlačí to nepoctivé podnikatele."

Kritici se obávají zneužití

Zavedení hromadných žalob do českého právního řádu má řadu kritiků, obávají se jejich zneužití. Hrozí podle nich například to, že se objeví spekulanti, kteří budou skupovat pohledávky poškozených. Žaloby by pak mohly sloužit pro jejich zisk místo toho, aby byly nástrojem pro ochranu spotřebitelů.

"Skupování pohledávek a jejich uplatňování u soudu je možné i dnes, běžně se to děje a nemá to nějaká konkrétní pravidla. Zákon o hromadném řízení dá tomu kolektivnímu postupu přesnou formu a konkrétními procesními prostředky zajistí důkladnou kontrolu soudu nad celým řízením, takže nějaká možnost šikanózních žalob bude téměř vyloučena. Pokud soud něco takového zjistí, tak ten spor vůbec nepřipustí k řešení," oponuje právník Marcel Ivánek.

Některým kritikům návrhu se také nelíbí, že by někdo projednával nároky jiných lidí proti jejich vůli. Vycházejí z toho, že pokud někdo svůj nárok nežaluje, zřejmě jej žalovat nechce.

Když byl předpis naposledy na programu vlády, Hospodářská komora ministerstvo spravedlnosti vybízela, aby návrh úplně stáhlo. Podnikatelé si podle ní budou muset vytvářet rezervy na možné spory a budou méně investovat do inovací či mezd zaměstnanců.

Hromadné žaloby lze podávat ve většině evropských států, přičemž se týkají nejen nároků, které vzniknou spotřebitelům nekalým či protiprávním jednáním podnikatelů, ale lze jimi vznést i nároky vzešlé z porušení práva životního prostředí nebo z pracovněprávních vztahů.