Vláda rozhodla o nákupu stíhaček

Jas 39 Grippen

Česká vláda se rozhodla zahájit jednání s britsko-švédským konsorciem BAE Systems/SAAB o koupi 24 stíhaček Jas-39 Gripen. Samotné stroje přijdou přibližně na 50 miliard korun, dalších zhruba 50 miliard bude stát jejich provoz, vyzbrojení a vybudováná infrastruktury. První stroje by mohli vojáci získat koncem roku 2004. Více Jaromír Marek.

O nákupu supersoniků hovořily všechny vlády už od roku 1992, vzhledem k finanční náročnosti projektu však bylo rozhodnutí vždycky odloženo. Jak uvedl ministr obrany Jaroslav Tvrdík, současná vláda už neměla na vybranou.

"V roce 2004 bude létat posledních šest Migů 21 a v roce 2005 je armáda ČR při současném stavu bez nadzvukových stíhacích letounů."

"Všechny země NATO, s vyjímkou Islandu a Lecemburska, mají nadzvukové letectvo. A některé z těchto zemí jsou v situaci, kdy jejich ekonomická výkonnost je po průměrem EU a přesto považují za otázku cti a suverenity, že mají nadzvukové letectvo." Dodává předseda vlády Miloš Zeman.

Faktem ale je, že vláda nemá na tento projekt dostatek peněz a na jeho financování si hodlá vzít úvěr. Tento krok však bude muset schválit Poslanecká sněmovna.

"Vláda rozhodla velkou většinou hlasů ve prospěch tohoto řešení. Shledali jsme za vhodné, aby toto rozhodnutí posoudil Parlament. Uvědomujeme si, že jsme vládou menšinovou a jsme krátce před koncem volebního období. Zároveň si myslíme, že při takovémto závažném rozhodnutí bylo mělo dojít k souladu politických sil a kde jinde takový soulad hledat než na půdě Parlamentu ČR."

Pravicová opozice však a nákupem za těchto okolností nesouhlasí. Více Jan Zahradil s ODS.

"Obávám se, že toto rozhodnutí nelze brát jako konečné a že tím vláda znejisťuje i toho potenciálního kontraktora a možná i investiční prostředí v ČR. není možné, aby vláda takovýmto způsobem toto rozhodnutí přijala a myslím, že v Parlamentu to dáma jasně najevo."

Sám ministr Tvrdík připustil, že s nákupem gripenů se česká armáda dostane do jistých potíží. Na základě kontraktu je totiž povinna odebrat 84 bitevníků L 159, které nepotřebuje. Více Jaroslav Tvrdík.

"Současný stav garantovaného odběru předpokládá asi 84 letounů, s nákupem dalších 24 se jedná o 110 letounů. Optimální konfigurace vzdušných sil, nikoli z hlediska pořizovacích, ale provozních nákladů se pohybuje v rozmezí od 54 do 72 letounů."

Připravovaná smlouva s konsorciem BAE Systems/SAAB by proto nutně zahrnovala požadavek, aby tento partner pomohl české armádě odprodat část nepotřebých L 159 a není ani vyloučeno,že by majetkově vstoupil do podniku Aero Vodochody, který české bitevníky vyrábí. Velké očekávání vkládá vláda i do offsetových programů, ve kterých se konsorcium zavazuje investovat do výroby na Ostravsko a do severozápadních Čech. Na nákup stíhaček si hodlá vláda půjčit asi 70 miliard korun, úvěr má vládě poskytnout konsorcium zahraničních bank v čele s německou Commerzbank. Část mají financovat české banky pod vedením ČSOB. Jen na úrocích by Česká republika zaplatila 15 miliard korun. O financování nákupu stihaček bude Poslanecká sněmovna jednat začátkem příštího roku.