Vláda schválila korespondenční volby, poprvé by se tak mohlo volit v r. 2006

0:00
/
0:00

Korespondenční volby do zastupitelských orgánů v Česku jsou o krok blíž. Vláda na svém středečním zasedání schválila návrh volebního zákona, který s korespondenční formou voleb počítá. Slibuje si tak i vyšší účast voličů. Více už Milena Štráfeldová.

O korespondenčních volbách se v Česku jedná řadu let. Volají po nich zejména zahraniční Češi, kterých podle odhadů žijí ve světě statisíce. Počet českých občanů trvale žijících v zahraničí se navíc stále zvyšuje poté, co Česko vstoupilo do Evropské unie. Přesto zde dlouho nebyla politická vůle jim účast ve volbách umožnit. Ačkoliv se Senát pokoušel prosadit korespondenční volby už od konce 90. let, poslanci návrh několikrát zamítli. Argumentovali tím, že do českých zastupitelských orgánů by měli volit jen občané s trvalým pobytem v ČR, že zahraniční Češi nejsou dobře obeznámeni s politickým děním v ČR a že volby ze zahraničí jsou neúměrně drahé. Odpůrcem korespondenčních voleb je i prezident Václav Klaus:

"Já jsem nesmírně konzervativní člověk a korespondenční volbu považuji za technicky i organizačně docela riskantní krok, kterému moc nevěřím a který bych ani sám nechtěl nikdy organizovat ani podstoupit. Volby jsou natolik vážnou věcí, že si na ni každý člověk čas udělat má a má obětovat sám sebe, aby se k té volební urně dostavil a aby tam fyzicky, on sám, vhodil volební lístek."

Až do roku 2002 mohli zahraniční Češi volit pouze v Česku. Teprve při volbách do sněmovny v r. 2002 mohli volit čeští občané i na zastupitelských úřadech v zahraničí. Zejména ve Spojených státech, Kanadě nebo Austrálii však při tom museli absolvovat i tisícikilometrové vzdálenosti. A to hned dvakrát: při registraci k volbám i při samotné volbě. Voleb se tak z původně odhadovaných sedmdesáti tisíc zúčastnily jen asi tři a půl tisíce osob. Při korespondenčních volbách by se však účast voličů ze zahraničí zřejmě znásobila. Potvrzuje to i předsedkyně Klubu českých občanů na Slovensku Jana Bratinková.

Jana Bratinková
"Nebudeme muset jezdit do České republiky, jak u nás bývalo zvykem, což bylo možné prakticky jen z Bratislavy a z příhraničních oblastí. Z východního Slovenska, z Košic, to bylo trošku problematické i finančně náročné. Doufám, že se tak zvýší i počet voličů ze zahraničí."

Senátoři se, i přes dosavadní neúspěchy, nadále pokoušejí korespondenční formu voleb prosadit. Senátní novela zákona o parlamentních volbách prošla letos v červnu prvním čtením ve sněmovně. A tuto středu jednala vláda o dalším návrhu na uzákonění korespondenčních voleb. Tentokrát jej připravilo ministerstvo vnitra v rámci nového volebního kodexu. Vládní návrh podle mluvčí resortu vnitra Radky Kovářové počítá s korespondenčními volbami do obou komor parlamentu i s tím, že by tak mohli volit i lidé v České republice:

"Institut korespondenčního hlasování by mohli využít i lidé doma, tedy ti, kteří budou mimo své bydliště a nevyužijí nebo si nestačí vyřídit voličský průkaz."

Vláda návrh ministra vnitra na uzákonění korespondenčních voleb schválila a podle Radky Kovářové bychom poprvé mohli volit "poštou" v r. 2006, a to do Poslanecké sněmovny. Korespondenční volby jsou běžné v řadě zemí světa, například ve Spojených státech, Kanadě i v Austrálii, kde žijí početné české komunity. V Evropské unii se korespondenčně volí v desítce zemí, v nových členských státech unie je to například v Estonsku, Litvě nebo Slovinsku. Korespondenční volby svým zahraničním občanům nově umožnila i Slovenská republika.