Vláda schválila návrh smlouvy o nákupu 24 nadzvukových stíhaček Gripen

Gripen

Vláda na svém pondělním výjezdním zasedání v Plzni schválila mimo jiné návrh smlouvy o nákupu 24 nadzvukových stíhaček Gripen. Rozhodnutí musí ještě odsouhlasit parlament, který bude posuzovat návrh zákona o úvěru na dodávku letadel. To ale může být kamenem úrazu, protože občanští demokraté jsou zásadně proti navrhovaném způsobu financování nákupu. Další informace má Josef Kubeczka.

Jak po jednání vlády sdělil ministr obrany Jaroslav Tvrdík, podařilo se s konsorciem BAE Systems-SAAB vyjednat výhodné podmínky pro českou stranu, což může být pro zákonodárce rozhodující. Dodávka letounů by měla celkem stát dvaašedesát miliard korun. Podle ministra Tvrdíka se podařilo vyjednat výhodnější cenu i způsob placení, než se původně předpokládalo. Ministr proto doufá, že Poslanecká sněmovna schválí návrh zákona o úvěru, bez kterého nákup letadel není možný. Bude kvůli tomu ale třeba změnit pět zákonů:

"Změna zákona o obchodu se zbrojním materiálem - jednou ze základních podmínek ministerstva obrany byl obchod bez prostředníka, to znamená přímý kontrakt mezi ministerstvem obrany a konsorciem BAE Systems-SAAB. Dále je tam změna příslušného zákona o Fondu národního majetku, o exportním financování, to znamená o schopnosti financovat to cestou České exportní banky. Tedy v případě, že nebude schválen, nedojde ani k podpisu smluvního vztahu."

Jaroslav Tvrdík
Součástí smlouvy jsou i offsetové programy. V souhrnu by investice do českého průmyslu, které zprostředkuje zmíněné konsorcium, měly dosáhnout 82 miliard korun. Česká strana má právo podle náměstka ministra obrany Štefana Fülleho zadržet část platby za letouny, pokud časový plán programu nebude dodržen. Tuto částku konsorcium dostane až poté, co dohodnutou část splní:

"V hypotetickém případu, pokud by konsorcium nesplnilo v offsetovém programu vůbec nic, pak česká strana bude nárokovat penalizaci v hodnotě dvaceti procent smluvní ceny, což je kolem 11 miliard českých korun. Navíc jsme se také domluvili na tom - kontrakt to takto předpokládá, že každý rok se bude zveřejňovat plnění offsetů."

Je tu však jiný problém. Američtí vojenští experti se totiž obávají, že technické parametry stíhaček Gripen ztíží možnosti jejich nasazení při akcích NATO. Vadí jim nízký dolet stíhaček a nedořešení problému tankování ve vzduchu. Výhrady spojenců zaslal ministerstvu obrany velvyslanec Spojených států v Praze Craig Stapleton:

"Podle našeho názoru jsou tady vyšší priority než Gripeny - pokračovat v práci na modernizaci armády, možnostech vzdušných přesunů a flexibilitě sil. Je vhodná doba na prověření strategické role České republiky v NATO a je důležité, aby prostředky, které by mohly být uvolněny na vojenské účely, byly dobře utraceny," řekl americký velvyslanec v Praze.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík s tímto názorem nesouhlasí. Letouny podle něj bez problémů dosahují standardů požadovaných Severoatlantickou aliancí:

"Nemáme žádné pochybnosti o tom, že tento letoun splňuje veškeré standardy Severoatlantické aliance a dokonce v určitém časovém období možná bude jediným, který naplní všechny požadavky aliance tak, jak si je představuje. Tento letoun je schopen působit v zaharničních operacích a součástí tohoto materiálu jsou dokonce kalkulace, způsob nasazení a vše, co s tím souvisí v případě, že by se Česká republika rozhodla letouny v alianční anebo jiné mírové operaci nasadit."