Vláda schválila novely, které mají usnadnit nákup půdy cizincům ze zemí EU

Cizinci ze zemí Evropské unie budou moci zřejmě snadněji kupovat v Česku půdu. Tato informace zneklidnila zemědělce. Bojí se, že nebudou mít kde hospodařit. Více uslyšíte od Zdeňky Kuchyňové.

Problém je v tom, že čeští rolníci hospodaří z 90 procent na pronajaté půdě a mnohé firmy na tom nejsou nejlépe. Česko si v přístupové smlouvě k Evropské unii vyjednalo sedmileté přechodné období. To má chránit zemědělce před tím, aby jim pozemky nevykoupili kapitálově silnější zájemci. Novely by však koupi půdy v určité míře umožňovaly, řekl před jednáním vlády předseda parlamentního zemědělského výboru Jiří Papež.

"Umožní nakupovat státní zemědělskou půdu všem cizincům, kteří se pouze zaregistrují na Zemědělské agentuře jako zemědělský podnikatel. Oproti stávající legislativní úpravě by byla zrušena podmínka tříletého trvalého pobytu v tuzemsku a také by odpadl požadavek prokázat bezúhonnost, odbornou způsobilost i znalost českého jazyka. Já vidím slabé body především v tom, že by Česká republika nevyužila celé přechodné sedmileté období. To totiž vyprší až v roce 2011. Smyslem přechodného odbobí v přístupové smlouvě bylo umožnit českým zemědělcům získat státní zemědělskou půdu a tak se stabilizovat."

Například sousední Polsko si dojednalo, že bude půdu cizincům prodávat až od roku 2013. U nás by úplné uvolnění mělo přijít o dva roky dřív. Ministr zemědělství Petr Gandalovič ještě před jednáním vlády prohlásil, že nechce prodej půdy uspěchat.

"Pokud chceme teď prodávat státní půdu z vlastnictví Pozemkového fondu, bylo by lepší, kdybychom tuto tak říkajíc pojistku v naší legislativě po nějakou dobu udrželi."

Vláda však novely schválila. Podle premiéra Mirka Topolánka to nastoluje právní stav. Jednat o nich teď bude parlament. O českou zemědělskou půdu je podle Pozemkového fondu stále větší zájem. Od roku 1999 stát prodal 340 tisíc hektarů, což je zhruba polovina pozemků určených k prodeji. Zájem ze zahraničí je přitom velký. Holanďané k nám údajně chtějí expandovat s chovy prasat. O jakou půdu je největší zájem?

"Pro cizince, kteří jsou těsně za českými hranicemi, je to půda v pohraničí. To znamená, někde na hranicích s Rakouskem a Německem, ale je samozřejmě atraktivní i půda v úrodných krajích,"

dodává předseda parlamentního výboru Jiří Papež. I když dosud platí různá omezení, stejně ke skupování půdy docházelo a to prostřednictvím tzv. bílých koní. Tedy lidí, kteří fungují jako nastrčení kupující. Podle statistik ministerstva zemědělství se však nejedná o masový nákup půdy touto metodou.