Vláda schválila státní rozpočet na rok 2006

Ministr financí Bohuslav Sobotka (vlevo) a premiér Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vláda ve středu schválila státní rozpočet na rok 2006. Deficit je oproti původnímu návrhu nižší o dvě miliardy korun a činí 74,4 miliardy korun. Rozpočet počítá s příjmy 884,4 miliardy a s výdaji 958,8 miliardy korun. Za co bude vláda utrácet? A jak návrh rozpočtu hodnotí odborníci a jak opozice? To se dozvíte od Martiny Lustigové.

Ministr financí Bohuslav Sobotka  (vlevo) a premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Státní rozpočet vláda schválila tři týdny před původním termínem a navíc jednomyslně. Návrh zákona o státním rozpočtu nyní čeká projednávání v parlamentu. Navržený rozpočet vypadá jako razantní předvolební zbraň koalice. Stát totiž bude velmi štědře rozdávat. Nejrychleji porostou sociální dávky. A kam půjdou další peníze? "Rozpočet zajišťuje velmi důstojnou valorizaci penzí. Počítáme s tím, že by se důchody měly zvýšit o 4,9%. Dále zajišťuje reálný růst platů ve veřejném sektoru - platy ve veřejném sektoru by měly být zvýšeny o 4,5%," uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka. Vláda dá více peněz také na vědu a výzkum. Výdaje se v této oblasti mají zvýšit o deset procent.

Opoziční občanští demokraté sliby vlády kritizují. Například šéf poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý se na hospodaření vlády dívá s velkou nedůvěrou: "Oni teď přidají komukoliv cokoliv, protože mají jediný cíl - a tím je obhájit své pozice v příštích volbách. A co to bude stát a jak ještě zadluží tuto zemi, je jim úplně jedno." Vlastimil Tlustý dále zdůrazňuje, že vláda přeceňuje předpokládané příjmy a nevychází z reálných ekonomických odhadů. ODS rozpočet ve sněmovně tedy nejspíš nepodpoří. Komunisté zatím váhají.

Nadměrné utrácení vlády se nelíbí ani předsedovi Hospodářské komory Jaromíru Drábkovi. Podle něj to totiž ovlivní i soukromý sektor: "Ten prostor pro zvyšování mezd je potřeba hledat ve zvýšení efektivity práce a ne v nějakém kalkulovaném nárůstu, protože to pak dopadá i na podnikatelskou sféru. Podnikatelská sféra musí dohánět mzdy u svých zaměstnanců v rozporu s tím, jak roste produktivita práce."

Ekonomové navržený státní rozpočet vesměs kritizují a poukazují na to, že je ovlivněn nadcházejícími parlamentními volbami. Jak návrh rozpočtu hodnotí ekonomka Markéta Šichtařová? "Podle mého názoru státní rozpočet není ani trochu ambiciózní. Česká ekonomika roste velmi vysokým tempem - pro celý tento rok předpokládáme růst 4,5% a podobného růstu by naše ekonomika mohla dosáhnout i v roce příštím. A v podstatě neexistuje žádná ekonomická teorie, která by ospravedlňovala schodkové státní finance v okamžiku, kdy ekonomika roste takto vysokým tempem. Takže já si myslím, že ten rozpočet rozhodně není ani trochu ambiciózní." Kdyby byly státní finance vyrovnanější, mohla by ekonomika lépe investovat. Takhle se musí splácet nejen samotný státní dluh, ale i úroky z něj - a to jsou podle ekonomů neproduktivně vynaložené peníze.

Jak by tedy měl vypadat ideální státní rozpočet na příští rok? Podle Markéty Šichtařové by měl být vyrovnaný nebo s mírným přebytkem. To je ale před volbami politicky neprůchodné. "Co by politicky prosaditelné bylo, to by byla snaha tlačit na co nejmenší deficit státního rozpočtu. Problémem ovšem je, že česká vláda využívá vysokého ekonomického růstu k tomu, že se jí zvyšují příjmy, které jsou dané vyšší daňovou výtěžností, a tyto vyšší příjmy nepoužívá na splácení dluhu a na to, aby rozpočet mohl být vyrovnaný, ale naopak je používá k tomu, aby mohla zvyšovat svoje výdaje. A zvyšování příjmů i výdajů ze státního rozpočtu vlastně není ničím jiným, než zvyšováním přerozdělování ve státu. Je to vlastně stále větší rozpínání se státu," soudí ekonomka Markéta Šichtařová.