Vláda se rozhodla zvýšit minimální mzdu

Vláda rozhodla o zvýšení minimální mzdy. Ta má od ledna příštího roku stoupnout na 5700 korun. Kabinet tak chce zvýšit rozdíl mezi minimálním příjmem a životním minimem, které nyní činí 4100 korun. Podrobněji Zdeňka Kuchyňová.

Minimální mzda je nejnižší možná částka, kterou je zaměstnavatel povinen zaměstnanci zaplatit. Vláda si od jejího zvýšení slibuje především vyšší motivaci k práci. Dosud se totiž mnoha lidem vyplatilo zůstat doma a pobírat sociální dávky, než za zhruba stejnou částku pracovat. Kabinet proto přistoupil ke zvýšení na 5700 korun, kde už rozdíl mezi životním minimem a minimální mzdou činí asi 15 procent. Jak potvrdila Svatava Baďurová z ostravského Úřadu práce, zvýšení může lidi k práci motivovat. Ve městě je vysoká - zhruba 16% - nezaměstnanost, přesto dosud některé profese zůstávaly neobsazené.

"Důvodem, proč lidé nenastoupí na těchto míst, může být mimořádně nízká mzda kolem těch pěti tisíc korun. Jsou to úklidové práce, nebo těsně nad touhle hranicí jsou různé ostrahy a podobně. Takže si myslím, že částečně to může pomoci. Je v pořádku, že se musí ten rozdíl mezi pracujícím a nepracujícím v tom hmotném zabezpečení zvýšit, ale já si myslím, že to skutečně ukáže až čas a není to asi tak jednoduché, protože se to váže na spoustu jiných faktorů, kromě jiného také na to, jaká bude celková ekonomická situace, jak budou vznikat nová místa a podobně."

Vláda chce přikročit k dalšímu zvýšení minimální mzdy opět za rok. Také premiér Miloš Zeman potvrdil, že cílem je motivace lidí k práci.

"Máme zájem, aby cena práce na našem pracovním trhu vzrůstala i když poměr mezi minimální a průměrnou mzdou je u nás daleko nižší, než ve velké většině zemí Evropské unie."

Podle představ Evropské unie by minimální mzda měla dosahovat 60-ti procent průměrného příjmu, v České republice je to nyní zhruba 40 procent. V unii však neexistuje ohledně minimální mzdy žádná direktiva, zákonem je stanovena jen v devíti členských státech. V Česku je minimální mzda důležitý ekonomický údaj, neboť se z ní odvozuje například pojistné, které platí stát za lidi, kteří nepracují, například studenty a nezaměstnané. K jejímu zvýšení došlo za posledních deset let již po osmé.