Vláda Vladimíra Špidly je v krizi

Vladimír Špidla, Foto: ČTK

Většinové vládě premiéra Vladimíra Špidly hrozí po pouhých dvou měsících existence rozpad. Důvodem vládní krize je to, že koalice ČSSD, lidovců a Unie svobody nedokázala v pátek ve sněmovně prosadit zvýšení daní, takzvaný povodňový balíček. K úspěchu chyběl jediný hlas. Další informace má Jaromír Marek.

Vladimír Špidla,  Foto: ČTK
Protože se poslanec sociální demokracie Jan Kavan, který předsedal Valnému shromáždění OSN v New Yorku, hlasování ve sněmovně neúčastnil, o vládním návrhu na zvýšení daní rozhodl jediný hlas. A to hlas poslankyně za Unii Svobody Hana Marvanová, která se postavila proti vládnímu návrhu . Premiér Špidla považuje její postoj za porušení koaliční smlouvy a vyzval ji, aby složila poslanecký mandát. To Marvanová, i přes nátlak vlastní politické strany, odmítla.

"Myslím si, že na názor odlišný od vedení strany jsem měla právo a nemělo by to vést k tomu, že by mně vlastní strana či koaliční strany vyzývaly, abych odešla z Poslanecké sněmovny."

Hana Marvanová,  Foto: ČTK
Premiér Špidla začal už o víkendu jednat s lidovci o případné menšinové vládě bez unionistů. Zároveň naznačil, že by jeho menšinová vláda mohla hledat podporu u všech stran ve sněmovně, včetně komunistů, se kterými se už sešel. Vladimír Špidla k podpoře případné menšinové vlády uvedl:

"Moje představa je konvenční, tzn. klasická menšinová vláda. V takovém případě proběhnou jednání se všemi a uvidíme, jaké budou výsledky."

Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec  (vlevo) a vicepremiér a ministr pro vědu,  výzkum a lidské zdroje Petr Mareš ,  Foto: ČTK
V průběhu celého víkendu i pondělka probíhala jednání o řešení vládní krize. Nabízí se tři možná řešení: buď vláda zůstane beze změny a všichni poslanci Unie svobody, včetně Hany Marvanové, se písemně zaváží, že už budou hlasovat pro vládní návrhy. Tato varianta je ovšem nejméně pravděpodobná. Nebo Unie svobody z vlády zcela odejde. Tuto verzi už v sobotu schválilo vedení ČSSD a prosazují ji především zastánci spolupráce sociálních demokratů s komunisty. Kompromisním řešením je potom snížení počtu unionistů za Unii svobody ze současných tří na dva respektive jednoho. V této souvislosti se nejčastěji hovoří o tom, že z vlády odejde buď jen ministr Němec, nebo i vicepremier Mareš.