Vládní pobídky jsou příslibem pro český film

Domácímu filmu v 90. letech výrazně pomohlo, že se v Česku točila řada zahraničních produkcí. Po roce 2003 ale začal jejich počet ubývat, a čeští filmaři proto už delší dobu volají po státní podpoře. Vláda Jana Fischera nyní přijala Program podpory filmového průmyslu, který musí posvětit Evropská komise a schválit sněmovna. Spočívá v zavedení filmových pobídek, které pomohou domácím filmařům a přilákají zpět i zahraniční štáby.

Program podpory filmového průmyslu spočívá v tom, že filmaři budou moct žádat o vrácení až 20 procent některých nákladů vynaložených v Česku. Vláda vyčlenila 400 milionů korun, ale jak upozornil premiér Jan Fischer, nezatíží se tím rozpočet.

"Nevytváří to žádný tlak na dodatečné rozpočtové prostředky, podpora filmového průmyslu se bude konat z prostředků kapitoly ministerstva kultury."

Fiskální stimuly neboli daňové pobídky pro filmový průmysl u nás nikdy nebyly. Podle ředitele České filmové komory Petra Mošny je to i v evropském kontextu relativně nový nástroj, který sem přišel z Ameriky a Kanady.

"Pro nás zásadní byla jejich implementace v Maďarsku v roce 2003 a dále potom v Německu, což se ukázalo, že jsou naši nejvýznamnější konkurenti, a vlastně od té doby náš filmový průmysl začal strádat."

Podle Mošny se filmové obraty propadly z 5 miliard v roce 2003 na 700 milionů v loňském roce.

"V letošním roce vidíme ještě další pokles. Já neznám podobné odvětví v ČR, které by čelilo podobnému poklesu v souvislostí s konkurencí veřejné podpory v sousedních zemích. Bohužel filmový průmysl stále platil za něco, co nepotřebuje žádné pobídky, a toto je výsledek: ten průmysl už téměř neexistuje, alespoň z hlediska obratu se dotkl svého dna."

Podpora ve výši 400 milionů korun je podle Mošny za dané ekonomické situace dostatečná. Protože se bude vracet 20 procent plateb, musely by se tu prooinvestovat až 2 miliardy korun. Navíc o peníze mohou žádat nejen zahraniční, ale i čeští filmaři.

Program podpory kinematografie je zatím pouze návrhem, upozornil po jednání vlády premiér Fischer:

"Konkrétně ten pogram rozjedeme až tehdy, až budeme mít stanovisko Evropské komise pokud jde o eventuální nedovolenou státní podporu podnikání."

Ředitel České filmové komory Mošna doufá, že sněmovna program v rámci zákona o státním rozpočtu schválí. Ekonomickým ziskem zahraničních produkcí je mimo jiné udržení pracovních míst a nepřímo i podpora českého filmu.

"Ono to stínově podporovalo český film, protože pokud jste firma, která třeba dělá světla, zvuk nebo postprodukci, a vyděláte si dobře u Američanů, tak potom jistě Čechům, které máte rádi a většinou jsou to vaši kamarádi, můžete dát slevu,"

říká Tomáš Baldýnský, publicista a bývalý předseda Státního fondu pro podporu kinematografie, o intenzivní účasti zahraničních filmařů v minulých letech. Pobídky chápe jako nutnost i s ohledem na udržení kvality českého filmu.

"To že jsme se stali oblíbenou zemí hollywoodských filmařů, opravdu měřitelně zvedlo úroveň českého filmu, a to samozřejmě hlavě technickou. Protože ty nároky na technologii, kterou oni tady chtěli mít k dispozici, a co se ti lidé museli naučit, to byla opravdu docela revoluce. Od té doby je vidět i na českých filmech, že jsou mnohem lepší."

Podle Baldýnského je aktuálně nejnutnější vyjednat nový filmový zákon a vytvořit systém více způsobů financování kultury.